A Szabad szoftverek és a felhasználók szabadsága

FSFE logó csavarhúzóval illusztráció
Az alábbi cikkünkben az informatikában járatlanabb olvasóink számára szeretnénk szemléltetni, mit jelent a Szabad szoftver és milyen megszorításokkal és veszélyekkel jár a zárt szoftverek használata. Egy hétköznapi életből merített példa (csavarhúzás) segítségével mutatjuk be a nem szabad programok korlátozásait.

A cikk az FSFE alapítvány egyik szórólapja alapján készült.

Szabad, mint a szabadságban, nem pedig mint az ingyen sörben (free beer)

A legtöbb Szabad szoftverért nem kell fizetned. Sok zárt szoftver is díjmentes, ám a Szabad szoftver nem az árról szól, hanem a szabadságról.

Amikor nincs ellenőrzésed a program felett, a program ellenőriz téged. Akárki irányítja is a szoftvert, ezáltal téged is ellenőriz.

Például senki nem ismerheti meg, hogyan működik egy nem szabad program és pontosan mit csinál a számítógépén vagy a telefonján. Néha a nem szabad szoftverek hiányosságai egyszerűen azt jelentik, hogy nem teljesítik az elvárásaidat. Azonban a nem szabad szoftverek az adataidat is szivárogtatják és többször rejtenek más rosszindulatú funkciókat, mint nem.

Kizárólag Szabad szoftverek használatával teljes ellenőrzésed lesz a számítógéped vagy egyéb eszközöd fölött. Még akkor is profitálsz az élénk közösség tudásából és szakértelméből, ha neked nincsenek meg a képességeid, hogy mind a négy szabadságot gyakorolod.

Fejezd ki a megbecsülésed a fejlesztőknek azzal, hogy önként fizetsz nekik. Ez azt is biztosítja, hogy vásárló vagy nem pedig termék.

Mi a Szabad szoftver?

 1. Használat: Olyan szoftver, amelyet bárki szabadon használhat bármilyen célra.
 2. Megismerés: Olyan szoftver, amelyet bárki megvizsgálhat és módosíthat az egyéni igények vagy kívánságok alapján.
 3. Megosztás: Olyan szoftver, amelyet bárki lemásolhat és szabadon megoszthat.
 4. Javítás: Olyan szoftver, melynek javított verziói újraterjeszthetőek: az egész közösség profitál a fejlesztésből.

Annak érdekében, hogy egy szoftver igazán Szabad szoftver legyen, biztosítania kell ezt a négy szabadságot, mindenkinek.

Mi a közös a Szabad szoftverekben és a szerszámokban?

Egy összehasonlítás

A Szabad szoftverek olyan alapvető szabadságokat adnak nekünk, amelyeket a másféle szoftverek megtagadnak tőlünk. A legtöbben már megszoktuk a komoly digitális korlátozásokat, ezért egy nagyon gyakori fizikai szerszámmal történő analógia hasznos lehet.

A Szabad szoftverek használhatóak szerszámként. Hadd fessünk egy képet arról, milyen abszurd következményei lennének, ha a csavarhúzót csak a nem szabad szoftverek megszorításaival használhatnánk:

 1. A csavarhúzók nem lennének többé szabványosak és csak ugyanannak a gyártónak a csavarjaihoz lehetne használni őket.
 2. A csavarhúzók licencei csak a csavarok lazítását engednék meg. A megszorításukhoz egy sokkal drágább csavarhúzóra lenne szükségünk ugyanattól a gyártótól.
 3. Csak egyetlen cég gyárthatna csavarhúzókat, mivel annak ötlete szabadalmaztatva lenne. Csupán egy drága eljárás vezethetne az általános használati joghoz. Például fogó használatához a csavarok be- és kicsavarásához.
 4. Nem módosíthatnánk a csavarhúzót, amelyet azért vásároltunk, hogy megfeleljen az igényeinek. Például tilos lenne ragasztószalagot tekerni a markolatára, hogy a csavarhúzó ne csússzon ki a kezünkből.
 5. Illegális lenne megjavítani egy törött csavarhúzót a gyártó engedélye nélkül. Vagy egyszerűen csak szétszedni és megnézni, hogyan működik.
 6. Egyre újabb és újabb csavarhúzók és csavarok jelennének meg a piacon, amelyek nem lennének kompatibilisek a korábbi modellekkel. Állandóan újabb csavarhúzókat kellene vásárolnunk, hogy új készülékeket vagy eszközöket tartsunk karban.
 7. Törvénytelen lenne kölcsönadni vagy eladni a csavarhúzókat.
 8. A csavarhúzók titokban kémkednének utánunk és alattomosan illetéktelen személyeknek (vagy cégeknek, kormányoknak) küldenék el az összegyűjtött információt a tudtunk nélkül.

Senki nem használna olyan csavarhúzót, amely ilyen megszorításokat használ. Nincs ésszerű alapja ilyen feltételek elfogadásának. Sem szerszámok, sem szoftverek esetén.

Azok a szabadságokat, amelyeket maguktól értetődőnek veszünk szerszámok esetén, lehetségesek a számítógépekkel is. A szabad programok bárhová telepíthetőek aggodalom nélkül. Mivel a Szabad szoftverek Szabad szabványokon alapszanak, a fájljaid évekkel később is megnyithatóak lesznek különböző programokkal.

Másrészről a szoftver szabadalmak, a digitális jogkezelés (DRM), a zárt szabványok és szoftver licencek, valamint a tisztességtelen általános szerződési feltételek a felhasználói szabadság korlátozásának módjai.

Hol használnak Szabad szoftverek?

Asztali számítógépeken és laptopokon: Hihetetlen mennyiségű Szabad szoftver áll rendelkezésre az összes feladatodhoz, projektedhez és a mindennapos használathoz. Íme néhány példa:

A GNU/Linux egy Szabad szoftver operációs rendszer. Számos különböző változata van, amelyeket disztribúcióknak nevezünk. Némelyik a kezdőknek megfelelő, mások adott szakterület igényeire vannak szabva.

A Mozilla Firefox, a VLC, az Audacity és a LibreOffice széles körben használt Szabad szoftverek, és több ezer másik létezik még.

szabad szoftver, szabad társadalom feliratú pulóver
Az egyéb eszközeiden: Gyakorivá vált, hogy állandóan számos számítógépet hurcolunk. Okos telefonnak, táblagépnek vagy könyvolvasónak hívjuk őket, ám számítógépek, gyakran komoly megszorításokkal.

Az Androidos telefonok példák olyan eszközökre, amelyek szabaddá tehetőek. További információkért keresd fel a https://freeyourandroid.org oldalt.

Minden számítógépen, mindenhol körülöttünk: Azon alapvető elektronikai termékek listája szinte végtelen, amelyeket számítógépek vezérelnek, amelyeket pedig szoftverek. Néhány készülék még mindig zárt szoftvereket használ. Szerencsére azonban a beágyazott szoftverek nagy része szabad szoftver: mikrók, CD lejátszók, mosogatógépek, TV-k, autók, projektorok, fűtési rendszerek, vonatok, távirányítású helikopterek…

Az internet infrastruktúrája is nagyrészt Szabad szoftvereken alapul, ahogy a web is: modemek, routerek, VPN, DNS szerverek, adatbázisok, webszerverek, levelező szerverek, e-kereskedelmi szoftverek…

Az FSFE-ről

Ezt a szórólapot a Free Software Foundation Europe (FSFE) nonprofit szervezet készítette, annak érdekében, hogy népszerűsítse a szabad szoftvereket és egy szabad digitális társadalmat építsen.

FSFE logó
A szoftverekhez való hozzáférés meghatározza, hogyan vehetünk részt a társadalmunkban. Ezért az FSFE törekszik a méltányos hozzáférésre és arra, hogy mindenki részt vegyen az információs korban, harcolva a digitális szabadságért.

Soha senki nem lehet kényszeríthető olyan szoftver használatára, amely nem használható, tanulmányozható, terjeszthető és fejleszthető. Jogokra van szükségünk, hogy az igényeinkre szabjuk a technológiát.

Az FSFE munkája mögött ezen célok elérésére elkötelezett közösség tagjai állnak. Ha csatlakozni szeretnél hozzánk és/vagy támogatni a céljaink elérését, számos módon közreműködhetsz. Nem számít, milyen a háttered: https://fsfe.org/contribute

Támogasd a munkánkat!

Az adományok életbevágóak számunkra, hogy folytatni tudjuk a munkákat és garantáljuk a függetlenségünket. A legjobban úgy támogathatod a munkánkat, ha FSFE fenntartó tag leszel és képessé teszel bennünket arra, hogy folytassuk a harcot a szoftver szabadságért, ahol szükséges: https://fsfe.org/join

FSFE Fellowship logó
Free Software Foundation Europe e.V
office@fsfe.org
https://fsfe.org

A fenti fordítás az alábbi FSFE szórólap alapján készült: http://download.fsfe.org/advocacy/promomaterial/FStools/leaflet-fs-and-t...