Remastersys – Egyedi Live CD-k készítése

A Remastersys egy szabad rendszermentő és egyedi Live CD készítő program Debian és Ubuntu származékokra.
Remastersys logó

Ahogy a korábbi, Lubuntus cikkemben írtam, annyira nem jött be a rendszer, hogy nem állt szándékomban még egy nulláról való testreszabáson átrágni magam. Ezért felkutattam az egyedi ISO készítő programokat. Ez tűnt a leghasználhatóbbnak. Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy az utolsó stabil kiadása 2012-es, mert a fejlesztő belefáradt a projektbe. De erről később.

A program használata

Nem igényel előképzettséget, teljesen intuitív a kezelése.
Mivel azokkal a változtatásainkkal együtt szeretnénk hordozhatóvá és telepíthetővé tenni a rendszerünket, amik eltérnek az eredeti disztribúcióétól, nyilván minden módosítást a program indítása előtt kell megtennünk.

Az alábbi kezdőképernyő fogad minket indítás után:
indítás

Első lépések

Amennyiben egyedi képet szeretnénk beállítani a Live CD-nek vagy a telepítőnek, esetleg Plymouth témát szeretnénk váltani, itt megtehetjük. Ám ezek csak opcionális lehetőségek.
Ami fontos, az a megfelelő user kiválasztása. Amennyiben a rendszeren több felhasználó van, ki kell választanunk, melyikük beállításai alapján kívánjuk elkészíttetni a telepítőt. Ehhez kattintsunk a Select gombra a „User, whose current setting will be used as default” előtt. Ezután az alább megjelenő ablakban jelöljük ki a megfelelő felhasználói fiókot, majd hagyjuk jóvá az OK-val.

felhasználó választás

Beállítások

A Settings fülön lehetőségünk van megadni:

 • egyedi felhasználónevet
 • egyedi CD címkét
 • egyedi fájlnevet az ISO-nak

beállítások

Ezen kívül meg kell adnunk egy könyvtárat, ahová majd a fájlok kerülnek.

Megkötések:

 • Linuxos fájlrendszert igényel
 • a kiválasztott könyvtárhoz írási jogosultságra van szükségünk

Az indítás

Az első, Actions fülre visszatérve választhatjuk ki, mit is szeretnénk.

Az opciók:

 • Rendszer mentés (Backup): az egész rendszer mentése, felhasználói adatokkal együtt
 • Dist: a jelenlegi telepítés hordozhatóvá tétele (ISO és fájlrendszer-struktúra is létrejön)
 • Distcdfs: a jelenlegi telepítés hordozhatóvá tétele (csak fájlrendszer-struktúra jön létre)
 • Distiso: a jelenlegi telepítés hordozhatóvá tétele (csak ISO jön létre, de előtte már létre kellett jönnie a fájlrendszer-struktúrának az előző két opció valamelyikével)
 • Törlés: a program által létrehozott ideiglenes fájlok törlése
  Fontos: A törlés nem csak a segédfájlokat törli, hanem magát a fájlrendszer-struktúrát és az ISO fájlt is! Egyszóval kitakarítja maga után a saját könyvtárát.

Nincs más teendőnk, mint kiválasztani valamelyik opciót, majd a harmadik, Output fülön figyelemmel kísérni az eseményeket.
Alább egy ISO készítés kimenete látható:

generálás

A program tájékoztat az eredményről. Ahogy arról is, hogy éles használat előtt érdemes kipróbálni virtuális gépen vagy újraírható adathordózón.

A fork

Ahogy már említettem, a program fejlesztése 2012-ben leállt, ám létezik egy SystemImager nevű forkja. Még nem próbáltam ki, de amint megteszem, beszámolok róla egy cikkben.

Összegzés

A program hatékonyan elvégezte a dolgát, bár talán kicsit nagyra sikerült az ISO (a Lubuntu esetében 1,1 GB-os lett, amit nem tartok relevánsnak a telepített alkalmazások száma miatt). Az ideiglenes fájlos incidens után, amikor sikeresen megszabadultam az ISO-tól is (a kedves olvasó tanuljon az én hibámból), a következő alkalommal sikeresen elkészült, ahogy egy MD5 ellenőrzőösszeg is hozzá.
Természetesen nagyon kíváncsi voltam, így egyből kipróbáltam virtuális gépen, a lent látható eredménnyel. Amire még kíváncsi vagyok az az, hogy az éles célgépen hogyan muzsikál majd.

telepítés

telepítés 2

bejelentkezés

Sok-sok egyedi disztribúciót mindenkinek!


Frissítés

Most, hogy jobban utána néztem a SystemImager nevű programnak, rájöttem, hogy mégsem egészen ugyanazt a funkcionalitást látja el a két program. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi karakteres felületű.
Amiért nem próbálom ki, és így külön cikk sem lesz belőle az az, hogy leginkább hálózati telepítésre van kihegyezve. Ha jól vettem ki a hiányos dokumentációból, egy adott, távoli gépre lehet szinte átmásolni a jól belakott rendszerünket. Csak egy 2005(!)-ös leírást találtam róla, emiatt előfordulhat, hogy pontatlan, esetleg már nem is használható. De hátha segít valakinek. A leírás itt található.