Nexenta Core 1.0 Elatte

Figyelem, retro cikk! Több mint 6(!) éve íródott.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.

Nexenta-logo

Kedves Olvasó!
Most szeretnék neked bemutatni egy, a szokásostól egy kicsit eltérő operációs rendszert, amire teljesen véletlenül találtam rá. Pár napja letöltöttem, de nem igazán volt eszembe. Most, hogy itt van szem előtt, bemutatom. :)

Nexenta Core Platform 1.0

Pár napja volt a HUP-on egy hír, hogy egy projekt keresztezte az OpenSolaris kernelt a GNU-s programokkal. Ez így elsőre elég bizarr ötlet, még kigondolni is, nemhogy még megcsinálni. De megcsinálták, hogy jól-e, nem tudom, mert a cikk írása közben még települ a Nexenta. :)

De miért is különleges ez a OS? A Solaris kernelen kívül még ezeket nyújtja a weboldala szerint: (remélem, nem csak marketing szöveg):

 • Debian környezet
 • Ubuntu/Dapper APT tárolók
 • Disztribúció készítő…, hmm már ezért érdemes lehet kipróbálni :)
 • Kiszolgálásra optimalizált programok.
 • 1 CD-s kivitel, könnyű telepítés (inkább közepes), könnyű használat
 • Egyszerű kellékek, Debian eszközökkel megtoldva :)
 • Közösségi termék, erősen SUN-független támogatás
 • Kiemelt támogatás néhány területen (pl. hálózat)
 • Bootolható ZFS, frissítésekkel integrálva.
 • Kevés memória igény (256 MB)

Ezek alapján már be is vagyok „sózva”, hogy mi sül ki belőle. Remélem, nem lesz akkora csalódás, mint a Suse 10.3…

A telepítés

Logó

A CD természetesen bootolató, ahonnan automatikusan el is indul a telepítő rendszer, egy kicsit Debianos, de mégis idegenül kinéző felület. Első ránézésre, elég komolynak néz ki, hátha gyors is lesz. :)

Elértünk a lemezkezelő részhez. Mivel virtuális gépen megy a cucc, feleslegesnek tartottam ezzel (is) görcsölni, mindent automatikusra hagytam. A particionálás a formázással együtt nem tartott tovább 1-2 másodpercnél. Ezután automatikusan elkezdte felrakni a rendszer alapjait. Jó sokáig. Vagy 20 percet szenvedett vele.

A bevezető szöveg után egyből jön az időzóna és a billentyűzet nyelv kiválasztása. Mindenhol van magyar, bár ez a billzetnél nem igazán számít. Figyelembe sem veszi a telepítő se a telepítés közben, se utána, hogy mit állítottam be.

Ezután következett az ilyenkor szokásos dolgok, mint hálózat beállítása, jelszó(k) bekérése stb. Ez is megvan 5 percen belül, és jöhet az újraindítás.

Indítás

Mily meglepő, az indítás itt is Grubbal történik. A boot jó lassú és szűkszavú, ráadásul ahhoz képest, hogy telepített 20 percig a telepítő, kaptam összesen egy konzolt, ahol angol billentyűzetkiosztás él és a „speciális” billentyűk, pl. backspace vagy end csak egy kódot dobnak ki. Hmm jól indul a dolog.

Telepítő kezdőoldalTelepítő lemezkezelés
Telepítő billentyűzetkiosztás beállításTelepítés...Jelszavak

Megpróbáltam egy startx-szel elindítani a grafikus felületet – már ha van –, de nem indult. A sima X parancsra, azt mondja nem létezik a könyvtára. De legalább az uname -a működik. Most itt tartok, ha előrébb jutok, folytatás, ha nem, akkor pihentetem ezt az OS-t még egy darabig. :)

Egy kis utánaolvasás után, a Nexenta GYIK-jában megtaláltam a megoldást a grafikus felületre:
K: Hol van a Xorg, Gnome és a többi?
V: Az Xorg csomagfüggőségei nincsenek teljesen beleépítve a NexentaOS-be, de a legközelebbi kiadásban már benne lesznek. A csomagok az Alpha 7-ből működnek. Ahhoz, hogy használni tudd őket, ezt a sort hozzá kell adnod a /etc/apt/sources.list -hez:

deb http://www.nexenta.org/apt-gnusolaris elatte-unstable main contrib non-free

Ha kész, futtasd le az apt-get update majd az apt-get install nexenta-gnome parancsot. És meglátod, hogy miket kell letölteni (nem kevés):

0 upgraded, 494 newly installed, 0 to remove and 11 not upgraded.
Need to get 424MB/425MB of archives.
After unpacking 1198MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?

Belenézve a csomagokba, egy halom nem teljesen szükséges csomagot is magával húz, pl. a Gstreamer, Gnome-games stb., így csak a sávszélt terheli (1 Mbit, szóval eltart egy darabig, amíg lejön. Szerencse, hogy van proxy, ha esetleg megint kellenének ezek a csomagok).

A csomagok telepítése befejeződöt,t és már el is indult a grafikus felület. Nagyszerű, bejelentkezés után az update-manager, szól, hogy vannak frissítések. Ezek letöltése és telepítése már azonnal megy és egy röpke újraindítás után már életben is vannak.

A bejelentkező képernyő a szokásos GDM, természetesen egyedi témával, elsőre semmi különleges nincs rajta.

grubkonzolgdm

A bejelentkezés után az Ubuntu téma tűnik fel legelőször, majd az első utam a menübe vezet, ahol kisebb, nagyobb különbségekkel, azonos minden a Debiannal és az Ubuntuval. Egy ilyen érdekes keveréknek nevezhetjük, de minden szükséges dolog, pl. Firefox és Galeon böngésző, OpenOffice.org irodai csomag, Gnome játékok, Gimp, stb megtalálható. A Places (helyek) és a System (Rendszer) menüben is minden megvan, ez is egy kicsit keverék. Majd, gondoltam egy nagyot és a Nexenta háttérképet lecseréltem egy zöldebbre, ami nem mellékesen még vagy 10-el együtt egyenesen a Debianból jöttek át :)

bugos gdm
Majd hirtelen a számítógép ikonra néztem és feltűnt, hogy olyan sötétbarna a közepe. Egy kicsit alaposabban megvizsgálva, olyan Ubuntu-szerű háttérkép van benne. :) Itt jutott hirtelen eszembe, hogy elfelejtettem a GDM-ről egy képet lelopni, gyors felhasználó váltással kijelentkeztem és jobbra látható az eredmény.

Mint látható, van még mit bugtalanítani. :) Amúgy elég sok mindenben, szinte teljesen olyan mint egy normális Linux disztribúcióban, ha nem tudnám, hogy ZFS fájlrendszer alatt dolgozok és OpenSolaris kernel van alattam, szinte bármilyen disztribúció lehetne, természetesen csak ha a grafikus felületet nézzük. Parancssorosan elég sok minden különbözik. Megpróbáltam a hozzáadás/eltávolításon keresztül programokat telepíteni, de ez nem sikerült elindítani, így maradt a Synaptic, amiben minden probléma nélkül ment. No de ugye ígéretek is voltak, ideje számon kérni a rendszeren.

Az ígéret szép szó

Debian környezet
Az ígéret 100%-osan teljesül, kívül-belül.

Ubuntu/Dapper APT tárolók
Rákeresem a Debian és Ubuntu csomagokra és találtam, bár lehet, hogy csak véletlenül pont megvoltak, de kifejezetten az ubuntus dolgok, pl. Ubuntu-artwork és debianos, pl. Debian-goodies is vannak, tehát szintén igaz ez is.

Disztribúció készítő
Kipróbálni nincs se időm, se gépem hozzá, de valószínűleg létezik és működik is, itt megtalálható egy kis leírás hozzá: http://www.nexenta.org/os/DistributionBuilder?highlight=%28Distribution%...

Kiszolgálásra optimalizált programok
A szolgáltatások között elég sok van már alapértelmezetten beépítve, többek között FTP, Kerberos 5 szerver, LDAP kliens, Samba, SSH stb. Teljesült ez az ígéret is.
asztal
1 CD-s kivitel, könnyű telepítés, könnyű használat
A használat valóban könnyű, aki használt már életében valamilyen Gnome alapú rendszert itt sem fog eltévedni, van minden, ami csak egy asztali munkaállomáshoz kell. Viszont a könnyű telepítéssel nem egészen értek egyet, a grafikus felület telepítése bár nem túl macerás, mégis kellemetlenkedő, így ezt nem könnyű, hanem inkább közepes nehézségűnek tekinteném.

Egyszerű kellékek, Debian eszközökkel megtoldva :)
Közösségi termék, erősen SUN-független támogatás
Kiemelt támogatás néhány területen (pl. hálózat)
Bootolható ZFS, frissítésekkel integrálva
Kevés memória igény (256 MB)
Nos, kapott 512 MB RAM-ot, ebből 420 MB-ot használt. Egész emberi sebessége van. Adtam neki 256 MB-ot, se a boot, se a bejelentkezés nem lett jelentősen, érezhetően lassabb, a munka (böngészés, hálózat tallózása, fájlkezelés stb.) egész jól megy. Mondhatom, teljesült ez is.

Végszó

asztal2

(+) A Nexenta, ha az Ubuntuval szeretne versenyezni Desktop téren, késett kb. 1 évet. Ha kiszolgáló oldalon szeretne, akkor jó esélye van a népszerűségre, azoknál, akik jól ismerik a Solarisból az alap konzol parancsokat, no meg a Debiant és/vagy az Ubuntut is szeretik. A rengeteg, alapértelmezetten telepített kiszolgáló használatba vétele egy kezdőnek is egyszerű lehet, bár eléggé utána kell olvasni a dolgoknak. Az OpenSolaris kernel és a ZFS fájlrendszer tovább növeli a disztribúció értékét mint kiszolgáló célra tervezett disztribúció.

(-) A Linuxban megszokott parancsok közül elég sok nem megy (pl. free), ami kellemetlenségeket okozhat. A bugok száma elég magas és időnként idegesítő (lásd GDM), de mint 1.0, ezt el lehet neki nézni. A boot és a leállás sebessége lehetne gyorsabb is, illetve ha már amúgy is grafikus felületű a rendszer betöltése, akkor írhatna ki bővebb információkat is, hogy éppen mit csinál.

Szerintem ez egy jó kezdeményezés az OpenSolaris rendszermag megismertetésére és mindennapi használatára. Külön öröm, hogy ezzel együtt jár a ZFS is. Mivel ez a legelső kiadott stabil kiadás, azaz az 1.0, így éles környezetbe nem ajánlatos, de az Ubuntu és a Debian háttér magabiztosságot és jó alapot nyújt. Nekem tetszett, a következő kiadásra érdemes lesz odafigyelni.

A rendszer virtuális környezetben futott a következő alapokon:

 • Intel Pentium 4 1700 MHz (Wilmette)
 • 1 GB RAM
 • Ubuntu 7.10
 • Vmware-Server 1.04
 • A vendég rendszer 512 MB memóriát kapott