Megjelent az Ubuntu 21.04

Hirsute Hippo logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Łukasz Zemczak bejelentette az Ubuntu 21.04, Hirsute Hippo megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Hirsute Hippo kódnevű 21.04 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott, a közösséggel és a partnerekkel együttműködve, az új funkciókon és a hibák javításán.

Az Ubuntu 21.04 alapértelmezetten Waylandet használ, megerősített biztonsággal és javított teljesítménnyel. A 21.04 javított AD (Active Directory) integrációval rendelkezik, amely autentikáció esetén, ha a csoport házirend engedélyezve van, alapból lehetővé teszi az adminisztrátoroknak, hogy kezeljék az Ubuntu munkaállomásokat, és egyszerűsíti a céges házirendeknek való fejlesztői megfelelőség biztosítását. Az Ubuntu 21.04 továbbá lehetőséget ad a rendszerbeállítások kezelésére AD domain controllerből. Csoport házirend kliensekkel az adminisztrátoroknak lehetőségük van biztonsági házirendeket beállítani minden csatlakozott eszközre, így például jelszó házirendet, felhasználói hozzáférési listát és asztali környezet beállításokat mint például a bejelentkező képernyő, a háttérkép vagy a kedvenc alkalmazások.

Az Ubuntu szerver 21.04 integrálja a legújabb innovációkat a főbb nyitott infrastruktúra projektekből, így az Openstack Wallaby-t, a Rails 6-ot, a QEMU 5.2-t, a libvirt 7.0-t, a Kubernetest és a Ceph-et, amely fejlett életciklus kezelő eszközökkel rendelkezik felhők közti és igény szerinti műveletekhez bare metal, VMWare és Openstack irányból minden fontosabb nyilvános felhő felé.

Az Ubuntu kernel immár az 5.11-es Linux kernelen alapul, gcc 10.3-mal, glibc 2.33 eszközkészlettel, illetve openSSL 1.1.1-gyel érkezik.

A legújabb Ubuntu Budgie, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu kiadások is megjelentek ma.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/hirsute-hippo-release-notes

Az összes verzió 9 hónapig támogatott.

Az Ubuntu 21.04 beszerzése

Az Ubuntu 21.04 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 20.10 felhasználóknak hamarosan, egy frissítést érintő hiba javítása után, automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül.

A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade és https://discourse.ubuntu.com/t/hirsute-hippo-release-notes/19221#heading--release-upgrades

Természetes a legfrissebb Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://discourse.ubuntu.com/t/hirsute-hippo-release-notes/

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Łukasz Zemczak

A bejelentés itt olvasható angolul.