10 nagyszerű LibreOffice funkció

LibreOffice 6.4 banner
Ahogy azt már többször is említettük (legutóbb itt), a LibreOffice irodai programcsomag az OpenOffice.orgon alapul. Az alábbiakban a LibreOffice hivatalos blogbejegyzése alapján 10 olyan nagyszerű funkciót mutatunk be, amelyek a szétválás után lettek a LibreOffice részei.

Az alábbi képen a LibreOffice és az OpenOffice.org főbb verzióinak idővonala látható:
LibreOffice idővonal

A LibreOffice-ból fél évente jelenik meg új főverzió. Az alábbi funkciók az elmúlt években kerültek be a rendszerbe:

 1. Továbbfejlesztett kompatibilitás, .docx exportálás

  A LibreOffice Writer dokumentumszerkesztő képes olyan .docx formátumban exportálni, ahogyan a Microsoft Office használja. Ezen kívül számos fejlesztés történt a kompatibilitás területén.

  .docx exportálás

 2. Kompakt lapok (NotebookBar) felhasználói felület

  A Kompakt lapok egy alternatív felhasználói felület, amely a 6.2-es verzió óta érhető el. Beállításához navigáljunk a Nézet menü → Felhasználói felület menüpontra, majd válasszuk a Kompakt lapok lehetőséget.

  NotebookBar

 3. EPUB exportálás

  Szeretnél e-könyvet készíteni a dokumentumodból? A LibreOffice-szal megteheted! Az exportáláshoz navigáljunk a Fájl menü → Exportálás… menüpontra, majd válasszuk az EPUB-dokumentum (.epub) lehetőséget.

  EPUB exportálás

 4. Dokumentum aláírás

  A nagyobb biztonság érdekében használhatsz OpenPGP kulcsokat, hogy titkosítsd az ODF dokumentumokat. (Az ODF egy OpenDocument formátum, amely a LibreOffice natív formátuma is egyben.)

  Dokumentum aláírás

 5. Pivot diagram

  A Calc, a LibreOffice táblázatkezelője lehetővé teszi, hogy diagramokat készíts pivot táblákból. Ezzel komplex táblázatok adathalmazait foglalhatod össze.

  Pivot diagram

 6. Dokumentum vízjelek

  A LibreOffice 5.4-ben elérhető lett az egyedi vízjel funkció, amellyel tetszőleges szöveget jeleníthetsz meg az oldal hátterében.

  Dokumentum vízjelek

 7. Jelentős teljesítményjavulás a táblázatkezelőben

  Jelentős teljesítményjavulást sikerült elérni a Calc táblázatkezelőben a többszálúság támogatásával több magos CPU-val rendelkező számítógépeken.

  Jelentős teljesítményjavulás a táblázatkezelőben

 8. Elegáns bemutató sablonok

  Az Impress, a LibreOffice prezentációkészítő eszköze tartalmaz egy kézzel készült sablongyűjteményt, így te a tartalomra koncentrálhatsz a megjelenés helyett.

  Elegáns bemutató sablonok

 9. Dokumentáció javítások

  A LibreOffice online súgója sokkal felhasználóbarátabb lett, miközben számos kézikönyv is frissítésre került.

  Dokumentáció javítások

 10. Tiszta lap mód

  A megbízhatóság javítása érdekében a LibreOffice 5.3-ban megmutatkozott a Tiszta lap mód, amely ideiglenes letiltja a felhasználói beállításokat és a kiegészítőket. Ez segít azonosítani azokra a problémákat, amelyek befolyásolhatják a rendszer működését.

  Tiszta lap mód