Megjelent az Ubuntu 20.04 LTS

Focal Fossa logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Iain Lane bejelentette az Ubuntu 20.04 LTS, Focal Fossa megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Focal Fossa kódnevű 20.04 LTS folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Az Ubuntu kernel immár az 5.4-es Linux kernelen alapul, kiegészítve Wireguard VPN és AUFS5, valamint javított IBM, Intel, Raspberry Pi és AMD hardver támogatással.

Az asztali Ubuntu 20.04 LTS-ben bemutatkozik a GNOME 3.36 teljesítmény javításokkal, új zárolási képernyővel, HiDPI skálázás támogatással, illetve világos és sötét Yaru témával.

A 20.04 LTS-ben már lehetőség van ZFS fájlrendszer használatára. A legújabb verzió teljesítmény javulást és opcionális titkosítás biztosít. Zsys, az Ubuntu ZFS eszköze automatikusan rendszer és felhasználói snapshotokat készít. A szoros GRUB integrációnak hála a felhasználó rendszerinduláskor bármely korábbi rendszerállapotra visszaállhat, így biztosítva stabil asztali Ubuntut.

Az Ubuntu 20.04 LTS alapértelmezetten Python 3.8-as verziót szállít, ám a tárolóból még mindig elérhető a Python 2.7 is.

Az Ubuntu 20.04 LTS szerver számos frissítést tartalmaz az adatközpontok és felhő szolgáltatások számára fontos csomagokhoz. Így például a következőkhöz: HA stack, PHP 7.4, Ruby 2.7, Postgres 12, MySQL 8 és U2F támogatással rendelkező OpenSSH.

A legújabb Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu kiadások is megjelentek ma.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://wiki.ubuntu.com/FocalFossa/ReleaseNotes#Official_flavours

Az asztali Ubuntu, a szerver, a Cloud és a Core verziók 5 évig támogatottak, a többi változat 3 évig. Bővített biztonsági támogatás is elérhető ESM-mel (Extended Security Maintenance).

Az Ubuntu 20.04 LTS beszerzése

Az Ubuntu 20.04 LTS letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 19.10 felhasználóknak hamarosan automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. Az Ubuntu 18.04 LTS felhasználói számára a frissítés a 20.04.1 LTS megjelenése után lesz felajánlva, ami július 23-án várható.

A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://wiki.ubuntu.com/FocalFossa/ReleaseNotes

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Iain Lane

A bejelentés itt olvasható angolul.