Megjelent a Linux 5.19

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.19 végleges kiadását:

”Egy héttel később itt az 5.19.

A teljes naplókivonatot (ami nyilvánvalóan csak az rc8 óta történt változásokat tartalmazza, nem az egész 5.19-ét) lásd lentebb, de boldogan jelenthetem, hogy nincs benne semmi igazán érdekes. Csak egy csomó apróság.

A változások közül a longarch architektúra frissítések tűnnek ki, illetve jött még egy adag READ_ONCE() annotáció a hálózatos kódhoz, hogy örüljön a versenyhelyzeteket ellenőrző kód is.

Ezen kívül tényleg csak elszórva akad ez-az.

Egy személyes megjegyzés: A dolgok legérdekesebb része, hogy a kiadást (és amin ezen sorokat írom) egy arm64-es laptopról teszem. Erre már nagyon régen vártam, de végre valósággá vált, hála az Asahi csapatnak. Már egy jó ideje fut a Linux arm64 hardveren, de eddig még egyik sem volt fejlesztői platformként használható.

Ez a harmadik alkalom, hogy Apple hardvert használok Linux fejlesztésre. Az első sok évvel ezelőtt történt, mikor powerpc-re fejlesztettem egy ppc970-es gépen. Aztán több mint egy évtizede, amikor a Macbook Air volt az egyetlen valóban vékony-és-könnyű gép a piacon. És most, itt van az arm64.

Még nem használtam igazi munkára, eddig csak teszt fordításokat és indításokat csináltam vele, illetve most itt van a kiadás tag-elése. A legközelebbi utazásomkor igyekszem majd úgy menni, hogy magammal vihessem majd ezt a laptopot, hogy végre saját magam is kipróbálhassam az arm64 oldalát a dolgoknak.

Mindezek mellett ez természetesen azt jelenti, hogy a beolvasztási ablak(*) holnap nyílik. De még mielőtt túlságosan is magával ragadna az új kernel fejlesztése, kérlek, alaposan teszteld le ezt a kiadást.

(*) Valószínűleg 6.0 lesz az új neve, mivel kezdenek megint megzavarni a nagy számok.

  Linus"