Megjelent a Linux 5.17-rc8

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.17 nyolcadik kiadásra jelölt változatát.

"Múlt hétvégén úgy volt, hogy majd most kiadom a végleges 5.17-et.

De az akkor volt, most meg most van. A múlt hét némileg zavaros volt, amit leginkább az embargó alatt lévő, újabb Spectre sebezhetőség variációkra készült javítások okoztak. Bár a javításokkal alapvetően nem volt gond, itt a szokásos "mivel rejtve voltak, ezért a teszt automatizáció sem látta őket" dolog.

Amikor pedig észre vette ezeket az automatika, az elkezdte mindenféle őrült kombinációban tesztelni a javításokat, olyanokban amik egyáltalán nem jellemzőek használat közben vagy normál esetben senkinek se jutna eszébe így tesztelni a dolgokat. Ezért lett néhány (kisebb) javítandó hiba ezekben a javításokban.

Bár ez nem túl meglepő, mégis naivan azt gondoltam, hogy ezen a hétvégén sikerülhet a végleges kiadás.

És őszintén szólva, még meg is fontoltam. Nem gondolom, hogy van olyan javítandó probléma, ami késleltethetné a kiadást, másrészről ugyanakkor nincs igazán indokom arra, hogy miért ne adjunk még egy hetet hogy rendesen lefussanak az automata tesztek. Szóval, ezt csinálom most, így ennek az eredménye a végleges helyetti -rc8 kiadás.

Akad néhány a Spectre-től független dolog is persze. Egyebek mellett sikerült megtalálni azokat a hibás foltokat, melyek regressziót okoztak, szóval remélhetőleg ezzel is jók vagyunk.

És persze megvannak a szokásos elszórt javítások is. Azonban épp a Spectre dolgok miatt, a javítások fele az architektúrához jött.

De ez a fele is elég kicsi. Ez nem az a "nagy katasztrófa" spekulációs probléma, sokkal inkább a meglévő védelem és az ahhoz kapcsolódó jelentések kiegészítése.

Szóval, ne hagyjuk a teljes tesztelést csak az automatizációra, a valóságból származó megpróbáltatás mindig sokkal érdekesebb, mint amit az automatika csinál. Így kérlek próbáld ki az utolsó rc-t.

Linus"

Az eredeti bejelentés és a naplókivonat itt olvasható: https://lkml.org/lkml/2022/3/13/341