Megjelent a Linux 4.9-rc1

Tux
Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.9 első kiadásra jelölt változatát.

„Bár általában vasárnap délután zárom a beolvasztási ablakot, néha megesik, hogy egy nappal lerövidítem azt. Csak azért, hogy a földön tartsam az embereket és megtanítsam mindenkinek, hogy ne küldjenek az utolsó pillanatban beolvasztási kérelmeket. Nem játszunk a beolvasztási időszak utolsó napjával. Nos, ez is egy ilyen kiadás.

Csak, hogy igazságos legyek, nem azért zárom egy nappal korábban a beolvasztási ablakot, hogy megakadályozzak egyeseket a beolvasztási kérésük elküldésében, sokkal inkább azért, mert ez egy igazán nagy és nem túl élvezetes ablak volt. Megelégeltem, hogy véletlenszerű problémák miatt, kétszer is fel kellett függesztenem a beolvasztásokat ebben az időszakban. Ezek miatt az amúgy csak „elfoglalt” beolvasztási időszak „elég stresszessé” változott.

Hahó, most már minden jó, habár a 4.9 nagy kiadásnak ígérkezik, és volt jó néhány döccenőnk, az egész dolog jónak tűnik. A legnagyobb új dolog a greybus kiegészítés, amire Greg megesküszik, hogy használni fogják. De a változások többsége mint mindig, most is a rengeteg apró részlet módosítása a motorháztető alatt.

A kedvenc „apró részletem a motorháztető alatt” az Andy Lutormirsky-féle új, virtuálisan leképzett kernel verem allokáció. Ezzel egyszerűbbé válik a buffer túlcsordulások megtalálása, és az azokból történő helyreállás. Ráadásul még némi kódtisztítás és kernel stack leképző gyorsítótár is jött ezzel, így elkerülve bármiféle teljesítményvesztést. Amit még követek az AI, aki dolgozik némi vfs és uaccess karbantartáson is (gyakorlatilag a „goo splice” modellt nézi át). Persze valójában, hogy én mit gondolok szuper dolognak, az teljesen személyes, mindenfele akadnak jó dolgok.

A virtuális verem leképzés megjelenése azt is jelenti, hogy akik eddig DMA-zni próbáltak ideiglenes bufferből a verembe („Ne tégy ilyet!”) azoknak most már tényleg változtatni kell ezen a szörnyű megoldásukon. Emiatt ez-az összeomlik, ezért arra számítok, hogy vagy egy tucatnyi illesztőprogram kap majd nagyobb javítást. De mindez most a jó ügy érdekében történik (és amúgy sem általános a gond, ugyanis a veremből történő DMA-zás sosem volt igazán jó ötlet és a legtöbb esetben általában nem is működött).

Tényleg sok változás van mindenfele és a naplókivonat, melyet a többi kiadáshoz szoktam mellékelni, túl nagy az rc1-hez. Így mint megszokhattad, csak a „beolvasztási naplót” mellékeltem, ami egy nagyon magas szintű betekintést nyújt arról, hogy mit olvasztottam be és kitől. Mint mindig, most is szeretném kiemelni, hogy nem feltétlenül az az ember végezte el a munkát, akitől beolvasztottam: 1500 személy munkája fekszik ebben a kiadásban és csak a legfelsőbb szintű karbantartók vannak a beolvasztási naplóban megemlítve.

Menj és tesztelj!”

Linus Torvalds