Ubuntu 9.04 Alpha 5 (64 bit) tapasztalatok

Az új Ubuntu bőven elég újdonságot hoz magával ahhoz, hogy megérje már Alpha állapotában éles gépen kipróbálni (főleg az ext4), így gondoltam egy nagyot és felraktam az Intrepid mellé.

Telepítés

Már a rendszer telepítésekor akadt egy kis problémám. A telepítőből szerettem volna ketté szedetni a jelenlegi /home partíciómat, úgy hogy kap 4 GB-ot az új rendszer. Sajnos valamiért bugzott a telepítő, mert amikor megpróbáltam kettéválasztani a partíciót, azt mondta, hogy az elválasztás előtt más, általam kijelölt műveleteket akar végrehajtani… De én nem jelöltem ki semmit… Szóval az átméretezés Ubuntu 8.04 Live CD-vel történt meg, ami szintén sokkolt az átméretezés közben: reiserfs-ként méretezte át a /home-omat (legalábbis azt írta a Gparted)…, de a lényeg az, hogy működik. :)

A rendszer


A rendszer maga a bekapcsoló gomb megnyomása után 30s-kel már használható állapotban van, ezért úgy gondolom, már most nem lehet panasz a boot sebességére. :) Az első indításkor, ami feltűnt, hogy félelmetesen gyors. Nem vicc, kb. olyan érzésem van, mintha a processzorom a 2 magja mellé még kettőt növesztett volna és mintha +2GB RAM-mal több lenne. Lehet, hogy az ext4 ennyire megdobja a teljesítményt, de szerintem nem csak ez lehet a dolog hátterében, hanem komoly optimalizáció. :) Az új X-nek hála, az Intel grafikám nem hajlandó a 1152x864-es felbontásra, de 3D gyorsítás az van. Minden más tökéletesen működik. Az adminisztráció menüben megjelent egy „Computer Janitor” nevezetű eszköz, ami ha jól értem, egy takarító eszköz. Bár kipróbálni még nem tudtam, mert nincs mit(?) kipucolni, biztos hasznos lesz… Az automatikus betűméret optimalizációnak köszönhetően lassan kezdem megszokni az 1024x768-as felbontást, mert konzolban egyáltalán nem zavaró, hála a kisebb betűméretnek. :) Végül a kedvencem: az új értesítő rendszer. Nagyon hasznos, mert látom, hogy valaki írt pl. Jabberen vagy, hogy mi megy épp a rádióban. :) Jelenleg ez a kedvenc új funkcióm az ext4 után.