A ReiserFS 2025-ben kikerül a Linux kernelből

Tux logó

A Linux kernel fejlesztői bejelentették, hogy a ReiserFS 2025-ben eltávolításra kerül a Linux kernelből, így mostantól elavult a státusza.

A szebb napokat is látott fájlrendszer képességei már vagy egy évtizede nem számítanak egyedülállónak és a kötelező karbantartáson kívül új fejlesztések se jönnek már hozzá. Mindazonáltal elég valószínűtlen, hogy valaki élesben használná egy modern kernellel a ReiserFS-t.

Amennyiben lesz komoly jelentkező és megfelelő indok a fájlrendszer megtartására, akkor maradhat. Ez ugyanakkor elég valószínűtlen, hiszen nem tud semmilyen előnyt felmutatni az olyan modern fájlrendszerekkel szemben mint az XFS, Ext4 vagy a Btrfs.

A kivezetés folyamata hosszú lesz, ugyanis a 2025-ös eltávolítás csak a fő kernel ágra vonatkozik. Ha az eltávolítás előtti, hosszan támogatott azaz LTS kernelt használsz (majd), akkor a fájlrendszer támogatásod tovább megmarad. Mostantól mind a kernel konfigurációjakor, mind ReiserFS fájlrendszer csatolásakor meg fog jelenni egy üzenet, ami arra figyelmeztet hogy a fájlrendszer elavult státuszú és 2025-től ki lesz vezetve.