Ubuntu 9.10 RC – Karmic Koala – Első tapasztalatok


C0d3r barátom az utóbbi időben folyamatosan kérdezősködött, hogy próbáltam-e éles gépen az új Ubuntut. Mindig azt mondtam hogy „nem, majd később felrakom valahova; nem, nem volt időm; még nem, mert...”. Ám tegnap este az RC megjelenésével kíváncsi lettem, milyen is lesz az új Ubuntu, így éles rendszerként is felraktam a laptopra. :)

A letöltő szerverről elég nehezen csordogált le a telepítő, 30-100 kb/s között ingadozott az átviteli sebesség, gondolom a nagy érdeklődés miatt. Torrenten sem volt jobb a helyzet.

Már a telepítés előtt egy apró problémába ütköztem. A 8.10-es Ubuntuban lévő USB telepítő eszköze nem volt hajlandó a külső merevlemezre telepíteni, valószínű, hogy ő úgy gondolta, hogy a külső HDD az nem pendrive. A problémát a zseniális Unetbootin segítségével sikerült áthidalni, ami zokszó nélkül átrakta az Ubuntu telepítőt a lemezre.

A Live rendszer félelmetesen gyorsan indult, akkor is, ha belekalkuláljuk a külső HDD adta sebesség különbséget. Alig 10s alatt a rendszer teljesen elindult és használható volt. Mondanom sem kell, hogy már a Live rendszernél minden hardvert felismert és használt is az Ubuntu.

A telepítő, az eddigi változatokhoz képest, kicsit „openSuse-sodott”, azaz a telepítés közben egy kis kedvcsinálót lehet olvasni az Ubunturól. Minden más ugyanaz. A sebessége is tökéletes, a legtöbb időt a honosítás letöltésére kellett várni.

Az első rendszer indításakor az új Xsplash alól kikandikáltak különböző rendszer üzenetek, de mire el tudtam volna olvasni őket, a rendszer betöltött. Biztos nem kritikus hibák voltak, mert akkor gondolom megállt volna.

Az új GDM téma is tetszik, igazi „komoly” hangulatú, a Gnome-mal érkezett új téma is egyre jobban azt sugározza, hogy ez nem csak egy „hobbi rendszer” hanem, hogy „készen állunk megváltani a világot”. :)

Minden eszköz „pöcre” indult, a Bluetooth, a Wi-Fi, a hang (mikrofon is), a 3D gyorsítás. Egyedül a gép billentyűzetén lévő hangerő szabályzó és FN-es gombokkal van gond, ugyanis működnek, ám közben kerneloops-okat is generálnak… :) A hibát már előttem is bejelentették, remélem javul a helyzet nemsokára.

Ha már hang: A hangerő szabályzó igen dinamikusra sikeredett, ahogy látom, végre lehetőséget adtak arra, hogy szándékosan sikerüljön megsüketíteni magamat… :) A klasszikus hangerőszabályzó eltűnt. Lett helyette egy ilyen nem is tudom, talán „zajközpont”-nak nevezhető hely, ahol minden egyben van, ami a hang lejátszásával és felvételével kapcsolatos. Imádom!

A rendszer gyors. Félelmetesen gyors. A 9.04-gyel se voltak problémáim, ami a rendszer reakció idejét érinti, de itt még annyira sem. Fantasztikus.

Az UbuntuOne teljesen beépül a rendszerbe, elég csak elindítani a programot és máris ugyanúgy használhatod az Online tárhelyedet, mintha csak a helyi lemezen dolgoznál.

Az Ubuntu Szoftverközpont is igen jóra sikeredett. A programok telepítése még egyszerűbb és gyorsabb lett grafikus felületen. Külön kiemelném, hogy végre használható a pillanatkép néző szolgáltatás az alkalmazásoknál, egyre több programnak van előnézeti képe.

A rendszertesztelő alkalmazás is sokat okosodott a Jaunty óta. A Karmic minden, eddig mumusként kezelt, kritikus eszközt letesztel, hogy megfelelően működik-e. A kritikushoz kell érteni az USB-s hangkeltőket és a Bluetooth-os hangeszközöket. (C0d3r, remélem örülsz. :))

A laptop suspend/resume funkciója is tökéletesen megy, hibernálásból is képes felébredni.

Ami nem tetszett, az az, hogy a rendszer értesítések a jobb oldalon nem igazodnak a felső panelhez, hanem jóval alatta vannak. Ennek talán az az oka, hogy eddig eltakarta az X gombot és a környékét, és ez idegesíthetett valakit. Továbbá az sem tetszik igazán, hogy nem gyűlik az értesítés. Azaz megjelenik egy, vár egy kicsit, megjelenik a következő, majd a következő és így tovább. Én örülnék neki, ha szépen sorban egymás alá gyülekeznének.

Hiába van a sok új, kényelmes és gyors szolgáltatás, ha instabil a rendszer. Szerencsére, az új Ubuntu pontosan olyan mint az elődei: beton stabil. :) Nekem igen csak jó érzékem van a rendszerek lefagyasztásához, de eddig (még) nem sikerült, ami jó jel. :)

A laptopon még egy darabig tesztelni fogom az új Ubuntut, hibákat keresek benne, nyúzom húzom. Ha minden rendben lesz, akkor felkerül az asztalira is.

Azt hiszem, a Karmic Koala egy hatalmas előre lépés az Ubuntu történetében mind teljesítmény, mind használhatóság terén. Alig várom már a 10.04-et. :)

Az új Ubuntut az eddigi tapasztalataimból kiindulva meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek. Gyors, stabil, megbízható és Ubuntu. :)

Update: A titkosított /home könyvtárról nem szóltam (és nem olvastam utána se…). A telepítéskor (lásd a fenti képet) meg lehet adni az Ubuntunak, hogy a teljes saját könyvtáradat titkosítsa. Ez azért fontos, hogy egy esetleges lopás eseten (laptopok előnyben), egy külső rendszerről, pl. egy Ubuntu Live CD-ről ne lehessen az adatokat megszerezni. Fő a biztonság. Érzésre nem lassít a rendszeren, pedig a tesztelést folytató laptop már nem „mai csirke”. Ami a legjobb az egészben, hogy mindez teljesen láthatatlanul zajlik a háttérben, a felhasználó semmit nem vesz észre belőle. :)