Türelmeteket kérjük: Firefox 46 SSL hiba

Lakat illusztráció
A Firefox 46-ban bemutatkozott egy új, TLS életben tartással (keepalive) kapcsolatos hiba. A hiba azt okozza, hogy bizonyos előre nem vagy nehezen látható esetekben az oldalon történő bármilyen interakció fura SSL hibát okoz, de hibaüzenetet nem ad. Az SSL hiba az oldal frissítésével megszűnik.

3-4 napja a probléma megoldásán dolgozunk, de a javítást nagyban megnehezíti a kliens/szerver oldali hibaüzenetek hiánya, illetve az, hogy más böngészőkben a hiba nem jelentkezik. Szerencsére ebbe a hibába nem csak mi futottunk bele. Legutóbb információnk szerint a Firefox Nightly már nem produkálja ezt a hibát.

Aki Firefox 46-on kívül bármilyen más böngészővel (vagy más verziójú Firefox-szal) is tapasztalja a hibát, kérjük, írjon nekünk a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.

Mivel a hiba legtöbbször tartalom beküldésekor jelentkezik, kérjük minden kedves olvasónkat, hogy az elküldendő hozzászólását és kapcsolatfelvételi űrlapon történő üzenetét a küldés előtt mentse el az esetleges adatvesztés megelőzendő.

Frissítés (2016.05.17.): Úgy néz ki a Firefox 46 SSL/TLS keepalive (életben tartás) / timeout (időtúllépés) kezelésével lesz a probléma. A megfigyelések szerint, mikor lejár a kapcsolat maximális élettartalma, azt a 46-os Firefox nem kezeli jól, ezért keletkezik az a misztikus SSL hiba. Úgy néz ki, a Firefox 38.8.0 ESR még nem érintett, a Firefox Aurora Developer Edition 47.0b5 pedig már nem érintett, ahogy a tegnapi és a mai Firefox Nightly sem. Ez a hiba az eddigi tesztek alapján nem érinti a piacon lévő többi böngészőt. Ha teljesen biztosak leszünk abban, hogy a hiba a Firefox 46 oldalán van, akkor (tekintettel arra, hogy majdnem egy hónap még a Firefox 47 stabil kiadásáig) nyitni fogunk egy Mozilla Bugzilla hibajegyet.

Hiba kivédése: Mivel a keepalive / timout az ügy első számú gyanúsítottja, rövid távon megemeltem az ssl_session_timeout értékét a webszerverben, kerek 3 órára. Ha valaki ezek után is SSL hibába fut, annak köszönjük szépen! :) Ugyanis nagy valószínűséggel ez azt jelenti, hogy három órán keresztül olvasott minket mindenféle interakció nélkül. Az átlagos oldallátogatási idők alapján jócskán túllőttem a beállítást biztos-ami-tuti alapon, hogy véletlenül se futhasson bele senki ebbe a kellemetlen hibába. Ha mégis sikerült volna valahogy máshogy előcsalogatnod a gondot, kérlek írj nekünk és segíts a hiba megtalálásában!

Frissítés (2016.06.27.): A Firefox 47 megjelenése óta a problémát nem tapasztaljuk. Ha mégis belefutnál ebbe a kellemetlen hibába, kérjük, a böngésződ verziójának feltüntetésével jelezd nekünk a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.

Köszönjük a megértést és a segítséget!