Szubjektíven Charmed szerint: Korora 22

Korora logó
Ahogy néhány hete megírtuk, megjelent a Korora 22. Mivel elérhető belőle Xfce-s ISO, és amúgy is megtetszett a kinézete, gondoltam, kipróbálom.

A telepítő sajnos bugos egy kicsit, így kissé körülményes volt a telepítés, de harmadjára már rászántam magam, hogy a grafikus felület hibája ellenére is telepítsem (mert alternate telepítő nincs). A sikeres telepítés után az alábbi kép fogadott. Mint már mondtam, nekem tetszik a színvilága, és valahol még a furcsa ikonkészlet is megfogott, Lacyc3 nem ért egyet velem, sőt.
Korora 22 Xfce

A telepítőért jár egy fekete pont a Kororásoknak, viszont a névválasztás tetszett. Bár, ennek lehet némi köze ahhoz, hogy a laptopomat Selinának hívják. :) A tetszetős külső és a név mellett a Fedora alapok is arra csábítottak, hogy kipróbáljam az új Kororát. Ugyanis mindig is rá akartam szánni magam arra, hogy az RPM-es világot is megismerjem kicsit. A rövid virtuális kaland után már tudom, miért hanyagolom mégis.

A kezdeti tervem az volt, hogy egy virtuális próba után felkerül élesbe is, a megboldogult (értsd: lejárt támogatású) Xubuntu 14.10 helyére. És nem csak a telepítő hibája miatt nem került erre sor. Értem én, hogy már gyorsabb a csomagkezelés a Fedoráék háza táján, de ez azért még mindig nudli. Főleg ha az új generációs DNF képességeit is hozzávesszük. Egy Synaptic után szinte semmit nem tud nyújtani. De legalább lassú és kevésbé áttekinthető.

Fölül a Yum Extender (DNF), alant pedig a Synaptic.

Yum Extender (DNF)

Synaptic

Sajnos a tetszetős külső nem elég. Ha nem érzem, hogy a rendszer a kezem alá dolgozik, vagy legalább képes vagyok mindarra használni, amire a jelenlegit, nem lesz hosszú közös jövőnk. Sajnos a Korora is így járt a Fedora alapnak köszönhetően. Mivel számomra annyira használhatatlan és lassú, hogy a jelenlegi Xubuntu Core mellé fel sem kerül. Így Selina nevű gépem Selina kódnevű Korora nélkül marad. Csupán a dashbar ötletét hoztam át.

Xubuntu Core Korora style

A lementett háttérképen kívül csak ennyi maradt a Kororából. Számomra ez a néhány napos próba azt erősítette meg, hogy jól döntöttem, mikor anno a Debian vonalat választottam.

Hozzászólások

Üdvözlet!

Egy kis saját vélemény a Kororához.

1.Elsődleges rendszerként használtam a Korora21-es verzióját, nekem megfelelt, pedig "ütöttem-vágtam" amivel csak lehetett.
2.A telepítője ugyanaz mint általában a Fedora-családnak. Az anaconda első ránézésre "bonyolult lehet" de egy kis olvasgatással hamar megtanulható.
3. Nem tudom, hogy a Korora22-es verziójába miként került be a DNF de a hivatalos oldalon azt írják, hogy NEM használja a DNF-et. ˙> Yumex-DNF issue > This appears to only affect Korora 22 as 21 still uses Yumex with a Yum backend, not the newer DNF.
3. Aki ismeri a Fedora bármelyik verzióját tudja, hogy például GUI csomagkezelő nincs is benne alapból. Ellentétben, a Korora használja a Yumex-et és kinézetre semmiben nem különbözik mint a cikkben leírt Synaptics. Mivel más alapokra épül a két csomagkezelő NEM is lehet őket összehasonlítani.
4. Az, hogy egy előre "dizájnolt" Xfce felületet kapunk még nem minden. A Korora egyfajta "könnyítés" lenne azok számára akik az RPM-világgal akarnak megsimerkedni. Ez egy olyan MIX-változata lenne a Fedorának. Hasonló "MIX" distribúciók még a Chapeua és a Hanthana Linux. - ezek is szintén Fedora-alapra épülnek és előre konfigurált alkalmazásokat tartalmaznak.

Egyre jobban rájövök, hogy a túlzsúfolt distrók nem mindig optimálisak, bár kezdők számára ideális lehet a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. A kevés alkalmazást tartalmazó distrók jól jöhetnek ha mondjuk egy adott műveletet végzünk és nem akarjuk felesleges appokkal felvértezni rendszerünket.