Szubjektíven Charmed szerint: Az Ubuntu térnyerése

Ubuntu logó
Az elmúlt hetekben két érdekes hír is napvilágot látott arról, hogy az Ubuntu az asztali gépeken és a szervereken kívül újabb területeket hódít meg. Ez a két meghódított eszköz nem más, mint a hűtő és a drón. Bizony-bizony. Ubuntus okos hűtő és drón.

Okos hűtő

A General Electric bemutatta a ChillHub nevű okos hűtőjét, ami Snappy Ubuntu Core-on alapul. A hűtőnek két USB portja van és beépített Wifivel rendelkezik. Ezen kívül egy iOS kompatibilis program is megtalálható rajta, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nyomon kövesse a szenzorok adatait, valamint hozzáférést nyújt a belső komponensekhez, így könnyebbé válik az új belső eszközök fejlesztése.

Hogy az eredeti funkcionalitásáról is szó essen, a ChillHub egy felülfagyasztós, 510 literes hűtő, ami potom 999 amerikai dollárért rendelhető meg.

Két, már elérhető kiegészítője:

  • Milky Weigh, tömeg alapú tejfogyás érzékelő (49 dollár)
  • Automatikusan újratöltődő víztartály (149 dollár)

Képek alább:

Ubuntu ChillHub

Ubuntu ChillHub   Ubuntu ChillHub

Drón

Ubuntu drón

A spanyol Erle Robotics bemutatta a szintén Snappy Ubuntu Core és ROS (robot operációs rendszer) alapú okos drónt, ami egy quadrocopter és képes különböző appok telepítésével kibővíteni a képességeit.
Repülési ideje nagyjából 20 perc, teherbírása 2 kg, így képes kamerákat magával vinni, hogy légi fotókat készítsen. A drón ezen kívül támogatja az IEEE 802.11ac Wifi szabványt 2,4 és 5 GHz-en is, valamint 2 km-es körzetben a telemetria adatok lekérdezését.

A specifikáció itt, videó a repülésről pedig itt található.

Vélemény

A magam részéről várom a további híreket és sikereket, ám nem tartom valószínűnek, hogy belátható időn belül elterjednek az Ubuntus okos hűtők vagy éppen drónok.
Bár, egy utópisztikus világban milyen szép lenne, ha az otthoni Ubuntus okos hűtő, észlelve, hogy elfogyóban van a kedvenc üdítőm, rendel egyet egy nyílt forráskódú motorral működő online boltból, majd egy Ubuntu alapú drón szállítaná házhoz…