reboot(múlt, jelen, jövő)

Lacyc3eu logo

Sokat gondolkoztam azon, mi legyen az új oldal legelső írása. Mivel nem igazán jutottam semmire, így kezdem az elején.

Múlt

Közel nyolc évvel ezelőtt, a kezdetek kezdetén, az oldal konkrét elődje mindössze egy blogspoton futott. Akkor egyféle személyes blogként funkcionált az oldal, nem szántam semmilyen irányba. Amolyan azt írom, ami kiesik a fejemből, és majd kerekedik belőle valami. Vagy nem. Ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább úgy éreztem, hogy többet szeretnék, de az adott blogmotor megköti a kezemet, így még egy év sem telt el, és máris költöztem, egyenesen a már megboldogult Extra.hu-hoz.

Itt pár hónap alatt gyönyörűen bejártam a Wordpress → Joomla → Drupal útvonalat. Nem mintha a WP vagy a Joomla nem lett volna képes kielégíteni a szükségleteimet, de attól, hogy valami jó rendszer, ha van nála jobb, miért ne azt használjam? No, és honnan tudom meg, hogy melyik a jobb? Persze úgy, ha élesben kipróbálom! :)
Nos, ez a fajta kalandvágy vezetett ahhoz, hogy a legelső cikkek jó része elveszett. Anno’ ha jól emlékszem, az Extrát okoltam érte (valami adatbázis nyűg volt), de már nem mernék megesküdni, hogy nem az én akkori inkompetenciám okozta-e az adatvesztést. Mentés? Ugyan kérlek, az micsoda? :)

A következő lépés akkor következett be, amikor a Vaterán vettem egy régi, desktop házas, Compaq gépet. Pentium III, 256 MB RAM, 80 GB HDD. Nagyon szerettem. Ő volt az első saját „szerverem”. Persze, viccesnek hangzik ennyi idő után ezt a kis gépet szervernek nevezni, de nekem akkor ő jelentette a mindent. Konkrétabban a LAMP-ot Ubuntu szerverrel. Majd Gentoo-val. :) Hála a dyndns-nek és az otthoni, ritkán változó IP címnek, nem volt gond a kis rendszer üzemeltetése. Teljesen szerethető sebességgel szolgálta ki azt a napi pár látogatót, aki idetévedt. Nem utolsó sorban pedig, ebben az időszakban került fel az Ubuntu Planetre az oldal.

A kis gép lassan, de fokozatosan kezdett elfogyni. Hardveresen öregedett, a stabilitása már nem volt a régi, és ahogy frissültek rajta a szoftverek, úgy töltött egyre több időt malmozással. Így átkerült egy még mindig nem túl fiatal, de már két magos, 2 GB memóriával ga(rá)zdálkodó gépre. Az oldal életében itt volt először RAID(1) a vas alatt. Igaz a VIA-féle fake-RAID, ami egy áramszünet utáni rebuild alkalmával sikeresen csinált pár hibás szektort, de akkor is RAID! :) Ha már VIA: ennek a csodás megoldásnak köszönhetem életem első nagyobb adatvesztését és ekkor tanultam meg (legalábbis azt hittem, hogy igen), hogy menteni, menteni, menteni! Akad jó pár családi kép (igen, multifunkciós gép volt, többek közt NAS is), ami már csak bélyegképként érhető el. Mindenki a saját hibájából tanul. Vagy abból se!

Szóval az új kiszolgáló kifejezetten jól működött, egészen a következő éves villanyszámla elszámolásig, amin finoman szólva is meglátszott, hogy vascsere volt. Ez az állapot pedig, akármilyen hobbi oldalról is van szó, fenntarthatatlan volt.

Mivel volt hova, ezért az oldal folyamatosan nőtt. A cikkek szaporodtak, a látogatók és regisztrációk gyűltek, sőt egyesek még az RSS csatornára is feliratkoztak. :) Azonban költözni kellett, lehetőleg minél hamarabb. A dolgot nehezítette, hogy az ingyenes tárhelyek már nem voltak velem kompatibilisek. Hol az adatbázis volt kicsi, hol nem volt még heti 90%-os rendelkezésre állás sem, hol pedig az a pár MB tárhely nem volt elég semmire.

Egy igen kedves barátom felajánlotta, hogy tartsam az ő bérelt szerverén az oldalt, meg se fog kottyanni neki a többi mellett. Így is lett. Nem sokkal később lett végre saját keresetem (bár a fizetés a mai napig nem jön meg pontosan…), így értelemszerűen megcsappant a hobbi(k)ra fordítható idő is. Kettőt lehet találni, hogy mire volt még időm. Bár az is tény, hogy akkor még nem tudtam elég hatékonyan beosztani az időmet, jelentős fejlesztésre szorult a feladatütemezőm…

Mindezek ellenére, amikor valami csoda folytán, mégis volt egy kis időm, elkezdtem írni egy PHP alapú keretrendszert, LaSyS-Engine néven (és ekkortájt szoktam rá igazán a kávéra). Célja, a Drupal kiváltása volt saját megoldással. Nem, a Drupallal (akkor még) semmi bajom nem volt, pontosan azt tudta, ami nekem kellett. Egyszerűen csak rám tört az 5 perc, ami három évig tartott.

A következő nagyobb esemény a bérelt szerver felszámolása lett. Barátom szólt, hogy ennyi volt, mentsek... De mikor máskor kevertem volna el egy e-mail-t, mint akkor? Valahol, egy Gmail szerver merevlemezének egy eldugott szektorában maradt a levél, így teljesen értetlenül álltam a lekapcsolt szerver ténye előtt. Ott álltam és néztem, hogy nem jön be az oldal. Mondtam már, hogy nehezen szoktam rá a mentésre? Pánik gomb megnyom, szerverre bejelentkezés, ha mást nem is, de az adatbázist mindenképp ki akartam menteni. Igen, hülye voltam, hogy nem volt naprakész mentésem. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szerver félig még élt, az adatok egy részét az utolsó utáni pillanatban el tudtam érni, többek közt az adatbázis nagy részét is. Mindeközben, bízva abban, hogy lesz ez még rosszabb is, Google Cache-ből mentegettem az adatokat. Az egészben az volt az igazi vicc, hogy csak a saját oldalamról nem volt mentésem. Minden más, ami mellette volt (ismerősök dolgai), biztonságban voltak. Nos, mondhatnánk, hogy a suszter cipője lyukas, de a kifejezés nem elég erős…

Az összeomlás után már nem építettem újra az oldalt. Egyrészt mert nem igazán volt hova, másrészt pedig „mindjárt kész a saját motor”. Nos, nem árulok el vele titkot, hogy elég sokáig készült. Nagyon sokat tanultam belőle mind kliens oldali webfejlesztés, mind szerver oldali fejlesztés témakörében. A gond csak ott volt, hogy a kivitelezéshez időtágító mezőre lett volna szükségem, ami sajnos még mindig nem áll a rendelkezésemre. Így az új oldal megjelenése csúszott és csúszott és..., pedig akadtak jó ötletek, designok, csak idő, erő és energia nem jutott a megvalósításukra.

Félúton eszméltem rá, hogy nem lesz ez így jó, így kis gondolkodás és számolgatás után beruháztam egy olcsóbb VPS-re, amiről úgy gondoltam, hogy majd jól kiszolgálja az igényeimet. Tévedtem. Már a Drupal telepítő indításakor elkezdett az egész rendszer durván swappolni, és nem is igazán tudtam továbblépni. Így „igazoltam magam”, hogy tényleg kell a saját, takarékos, csak „annyit tudó, amennyire szükségem van”, ezért gyors motor.

Teltek-múltak a hónapok, de csak nem akart elkészülni. Részben azért, mert elég jól le voltam terhelve, másrészt pedig a folyamatos magánéleti hullámvasút se tett igazán jót a fejlesztés sebességének. Ahogy az sem, hogy mindent igyekeztem tökéletesre megcsinálni, aminek viszont ára volt: Idő. Rengeteg idő. Útközben váltottam PHP-ról Pythonra, mert megszerettem az OOP gondolkodást. Az igazi élmény az volt, amikor az egyik problémánál felfogtam, alkalmaztam és jól meg is értettem az OOP elvet. Ez a probléma kellett ahhoz, hogy valóban megértsem és megfelelően használjam. Azelőtt csak tudtam, miről van szó, részben alkalmaztam is, de messze nem úgy, ahogy azt valóban addig kellett volna. Azonban egy hónapok óta fejlesztett motor portolása egy másik nyelvbe nem éppen, hmm, időtakarékos és hatékony.

Fejlesztés közben sajnos kezdett elveszni a lényeg. Az oldalt azért indítottam, hogy közelebb hozzam az emberekhez (főleg) a szabad szoftvereket, hogy az általam hosszadalmasan megoldott problémákra instant megoldást nyújtsak. Ehelyett van egy hosszabb ideje álló oldal, ami nem funkcionál, és nincs ez így jól. Öröm az ürömben, hogy egy működő prototípus azért csak született: www.gulyasp-koll.sulinet.hu. Se nem tökéletes, se nincs teljesen kész, és még admin felülete sincs. De működik. Funkcionál és arra, amire használjuk, tökéletesen megfelel.

Jelen

Tegnap gondoltam egy nagyot, lementettem minden fontos anyagot VPS-ről, és teljes újratelepítés történt. Az időközben összeszedett tapasztalatokkal és a reménnyel, hogy sokat optimalizálódott a Drupal, mióta néztem, nekifogtam a teljes újraépítésnek. Ennek az eredményét látod most. Remélem, tetszik. Kicsit (nagyon?) még nyikorog itt-ott, de ahogy időm engedi, kupálgatom.

Jövő

De ami még fontosabb, hogy az eddigi anyagok lassacskán vissza fognak szivárogni, és újak fognak megjelenni. Igyekszem olvasottsági sorrendben visszatölteni őket, természetesen átolvasva és ha szükséges, aktualizálva. Ami még fontosabb, hogy igyekszek valami rendszert kialakítani a cikkek ügyében. Ha nem is hetente, de két hetente szeretnék valamit publikálni. Hogy ebből mi lesz, fogalmam sincs, mert ugye „minden terv addig működik, amíg ki nem próbálják”. :)

Mit is mondhatnék még? A sztori durván ennyi. Nem írtam le minden részletet, de talán nem is kell tudnod róluk, így is sokat fecsegtem. Ehelyett inkább kérek valamit:
Írj nekem, ha:

  • Bármilyen ötleted van a témával vagy az oldallal kapcsolatban. Nekem is akad, sőt folyamatosan gyűltek a könyvjelzők, de az új ötletekre mindig fogékony vagyok.
  • Bugot találsz. Képernyőképpel együtt. Köszönöm!

U.i.: Gyorsan kimentem az oldalt. :)