Megjelent a Linux 5.4-rc6

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.4 hatodik kiadásra jelölt változatát.

„Hazatértem az utazásból és nincs is nagy jetlagem (kopp-kopp), szóval a változatosság kedvéért most a megszokott vasárnapi időzítésben jön az új kiadás.

Bárcsak mondhatnám, hogy a dolgok kezdenek lenyugodni, de nem tehetem. A hét legnagyobb változása a hálózat: a változások körülbelül felét teszi ki (és a commitok majdnem felét), a többi illesztőprogramok, fő hálózat és dokumentáció.

Ugyanakkor ez nem azért történt, mert problémák kezdek előjönni. Sokkal inkább a szokásos időzítéses dolog: az rc5 nem tartalmazott egy darab hálózatot érintő változást sem, így az rc6-ba két heti adag került be.

Ez azt is jelenti, hogy nem látom azt a lassulást, amit ilyenkor elvárnék. Oké, talán a „szeretnék” közelebb áll hozzá a dologhoz, mint az „elvárás”, mert úgy tippelem, hogy már inkább szokás, mint kivétel, hogy az rc6 nagyobb mint azt egy tökéletes világban szerethetném. :^

Nincs olyan terület vagy komolyabb említésre méltó probléma, ami bármiféle aggodalomra adhatna okot, ugyanakkor a dolgok nem csendesedtek a héten. Gyanítom, hogy egy olyan kiadásnak nézünk elébe, amiben lesz rc8 kiadás is, de még meglátjuk az elkövetkező pár héten, hogy hogyan alakulnak a dolgok.

Amúgy a hálózatos változásokon kívül, csak a szokásos dolgok vannak: a teljes változáslista kétharmada illesztőprogram (mindenhol: gpu, hid, usb, rdma, hang, dmaengine, acpi). A maradék az architektúrához érkezett frissítések (risc-v, arm64, x86), fájlrendszer és némi javítás a fő kernel kódhoz.

A naplókivonatot csatoltam, könnyű végiggörgetni.

Menj és tesztelj, nincs semmi félelmetes."

Linus