Megjelent a Linux 5.4-rc5

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.4 ötödik kiadásra jelölt változatát.

„Általában ilyenkorra már szeretném, hogy a dolgok elkezdjenek lenyugodni. Az eddigi 5.4-es sorozatú rc-k elég kicsit voltak, de sajnos az rc5-tel nem lesz még kisebb az amúgy már kis kiadás.

Tehát, az előző rc-ktől eltérően, amik kisebbek voltak az elmúlt néhány kiadáshoz képest, az 5.4-rc5 egy kicsit nagyobb mint az elmúlt néhány kiadás rc5-je. Semmilyen tekintetben sem nagy, részben azért sem mert az elmúlt rc-k kicsik voltak. A növekedést úgy veszem, hogy újra megindult a munka és nem aggódom.

Tehát a dolgok még mindig rendben vannak, egy javítás sem tűnik egy kicsit sem ijesztőnek számomra.

Továbbra is utazgatok, holnap még tart OSS EU rendezvény, de ha eltekintünk a néhány elég hosszú repülőúttól, a megszokott módon leszek elérhető és az utazásaim nem kellene hogy befolyásolják az elkövetkező hetet. Ezért is remélem, hogy a jövő héten az rc6-ra elkezdenek a dolgok csendesedni.

Amúgy a naplókivonatot lentebb csatoltam azoknak, akik át szeretnék nézni a részleteket. Minden teljesen megszokott, így kb. a javítások fele illesztőprogram (hang, pinctrl, szabályzó, gpu, cpufreq, usb..), a maradék architektúra frissítés, fájlrendszer javítás, némi egyéb dolog a kernel fő részében és dokumentáció.

Tehát némileg több javításunk van mint azt a fejlesztés ebben a szakaszában megszoktuk, de nincs semmi igazán furcsán kinéző dolog és a változás statisztika is nagyjából rendben van (a cpufrequency power-QoS és az io_uring változások kicsit nagyobbnak tűnnek), ami megfelel az "apróbb változások mindenhol" tételnek.

Menj és tesztelj,"

Linus