Megjelent a Linux 5.3-rc4

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.3 negyedik kiadásra jelölt változatát.

„Múlt héten említettem, hogy az rc3 szokatlanul kicsire sikerült.

Nos, ez javításra került. Az rc3 kis méretét minden bizonnyal a beolvasztási kérelmek időzítése okozta, az rc4 már normál méretű.

Részben a hálózat miatt. Az rc3-ban nem volt semmilyen hálózatos változás, de az rc4-ben van. De nem csak erről van szó. Úgy gondolom hogy történt néhány olyan dolog, ami a múlt hétre csúsztatott pár dolgot ahelyett hogy már az rc3-ban benne lett volna.

Érdemes megemlítenem, hogy bár ez az rc az elmúlt évek legnagyobb rc4 kiadása (legalábbis ami a commit-ok számát jelenti), valójában nem kifejezetten nagy. Egyszerűen csak annyival nagyobb mint szokott, amennyivel az rc3 kisebb volt a megszokottnál.

Nem aggódok, csak rámutattam a véletlenszerű és szokatlan mintára.

A héten történt hálózatos módosításokon kívül mindenfelé vannak változások: illesztőprogramok mint mindig (hang, gpu, hid, pinctrl, usb, egyebek, természetesen a hálózati illesztőprogramokon kívül). De itt vannak a megszokott architektúra frissítések (x86, arm64, s390), változatos eszközfrissítések (öntesztek és perf), dokumentáció és fájlrendszer javítások (gfs2, nfs). Végül pedig a megjegyzések frissítések (annak ellenére, hogy a folyamatban lévő megbeszélés vége remélhetőleg az lesz, hogy a megjegyzéseket rendes helyi utasítás attribútumokra cseréljük, ami a dolgok modern, nem-linteres megoldása).

Az rc nem lett olyan nagy, hogy ne tudd csak úgy végiggörgetni a részletekért. Semmi sem tűnik kifejezetten félelmetesnek, ugyanakkor szerintem a SWAPGS spekuláció dolog bekerült a hírekbe."

Linus Torvalds