Megjelent a Linux 4.5-rc6

Tux

Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.5 hatodik kiadásra jelölt változatát.

„Bárcsak kisebb lenne az rc6, ugyanakkor megkönnyebbültem, hogy Kirill megtalálta és javította az ebben a kiadási ciklusban, a THP tisztításakor megjelent hibát. Szóval nem igazán panaszkodok. A megkönnyebbülésemhez hozzájárul, hogy egy másik csúnya hibajelentésről kiderült, hogy nem kernel hiba, hanem microcode gond. Ami talán még rosszabb is ennél, de legalább nem a mi hibánk (és immár tudjuk, hogy elkerülhető).

A változások elég csúnyán néznek ki, ugyanis van egy nagy javítás a hálózati illesztőprogramok fejlécállományaihoz, ami úgy néz ki, hogy a változások közel 40%-át jelenti. Azonban ez a javítás mindössze átnevez egy rakás fenntartott mezőt, szóval valójában nem történt változás a kódban.

Ha a változások eme furcsaságát nem nézzük, akkor jól néznek ki a dolgok. Főleg illesztőprogramok (leginkább hálózati és usb, de akad némi változás gpu, hang és acpi tájon is), a szokásos architekturális frissítések (arc, arm, x86) és némi fő hálózat frissítés történt. Némi perf és fájlrendszer (nfs, dax, némi vfs főrendszer) javítás is akad.

Szeretném azt mondani, hogy sínen vannak a dolgok a kiadás szokásos ütemezéséhez, de majd meglátjuk, mi történik a jövőhéten. Ha az rc7 nem kezd el fogyni, talán úgy döntök, hogy ez a kernel az egyike lesz azoknak, melyeknek rc8 kiadásuk is van. De még korai ezt eldönteni. Nincs semmi kifejezetten rémisztő, szóval egy csendesebb hetet szeretnék látni.

Az rc6-hoz tartozó naplókivonatot csatoltam, mint mindig, azoknak, akik át szeretnék tekinteni a részleteket.”

Linus Torvalds