Megjelent a Linux 4.13!

Tux
Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.13 stabil kiadását.
„A múlthét bővelkedett eseményekben, de ez nem eléggé ahhoz, hogy késleltessem a 4.13 kiadását.

A legtöbb változás az rc7 óta a hálózatot érintette, azon belül is az illesztőprogramokat. Bocsássanak meg a szerzők, de nem túl érdekesek a javításaik, ez pedig pontosan az, amit közvetlenül a kiadás előtt látni szeretnénk. Részletek a csatolt naplókivonatban.

Megjegyzés: a naplókivonat csak az rc7 óta történt változásokat tartalmazza, a teljes 4.13-as változásjegyzék túl nagy ahhoz, hogy csatoljam, és senki se olvasná el. Ha érdekel az egész, akkor fogd a git fát és a naplózást, majd szűkíts a téged érdeklő fájlokra a részletekért.

Az izgalmak azonban az MMU értesítési rétegét érintették, ugyanis az utolsó percben előkerült egy regresszió, amelyről volt némi beszélgetés is. Nagy pacsi jár Jéröme Glisse számára, aki nem csak beleásta magát a témába, de javította is a hibát.

Ez a regresszió rámutatott egy kényes, nem túl jól dokumentált (vagy átgondolt) részre az MMU értesítésekben. Amit jó látni az az, hogy ez a javítás kódtisztítással és a kód elvárt viselkedésének a dokumentálásával, mi több, a problematikus értesítő teljes eltávolításával, majdnem 200 sornyi kód eltávolítással járt.

Imádom látni az ilyen javításokat. Jobb, kisebb kód.

A másik izgalom teljesen személyes volt a héten: hét órányi tömény szenvedésen vagyok túl egy vesekő miatt. Már teljesen jól vagyok, de sokkal többnek érződött hét óránál és el sem akarom képzelni, hogy milyen lehet ezt hosszabban elszenvedni… Uhh…

Mindegy is, visszatérve a 4.13-ra, mindenhol sok változás van (a 4.13 nem kifejezetten nagy, de egy „bőven átlagos” kiadás, nem éppen kicsi), mégis egy apró változás több figyelmet érdemel. Ez a változás az egyike azoknak a ritka eseteknek, amikor biztonsági megfontolások miatt változtatjuk meg a kód viselkedését, és erről a változásról bizonyos személyeknek tisztában kell lenniük a frissítés előtt.

Ez esetben ez nem igazán kernel biztonsági probléma, hanem általános protokoll biztonsági probléma. A kérdéses változás egy egyszerű módosítás a cifs viselkedésében: ahelyett, hogy az SMB 1.0-t használná alapértelmezetten (amit nagyon nem kéne használod, csak keress rá a „stop using SMB1” vagy hasonló kulcsszóra), mostantól a jóval modernebb SMB 3.0 az alapértelmezett.

Mivel úgy amúgy senkinek sem kellene használnia az SMB1-et, ezért senkit sem kellene, hogy érintsen a változás. Kitalálod? Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy azért érint ez a változás bizonyos embereket, mert naivan, továbbra is az SMB1-et használják anélkül, hogy valójában végiggondolták volna ezt.

Ők tovább használhatják az SMB1-et, de az alapértelmezett viselkedés megváltozásával tisztában kell lenniük. Ha tényleg használni akarod az SMB1-et, akkor add hozzá a „vers=1.0” opciót a /etc/fstab (vagy ennek megfelelő) fájlhoz.

De ha az új alapértelmezett 3.0 nem működik (mivel még mindig pterodactylust használsz ablaktörlőnek), próbáld meg a „vers=2.1” opciót, mielőtt visszatérsz a régi rossz időkhöz a „vers=1.0”-val. Mivel, nézzünk vele szembe, az SMB1 csak rossz, rossz, rossz.
Szóval a legtöbben észre sem fogják venni. Akik pedig mégis, azok ellenőrizzék a pillanatnyi állapotot (nézzék meg a „mount” parancs kimenetében, hogy vannak-e cifs dolgok) és még ha nem is frissítesz kernelt, akkor is melegen ajánlott frissíteni az alapértelmezésről.

Oké, elég ebből, ez igazából csak egy két soros változtatás az alapértelmezésekben. Ez csak két sor a 4.13 több, mint egymillió sornyi változásában, amely változások igazi kódot módosítanak.

Vidd az új kernelt,

Linux Torvalds”