Megjelent az Ubuntu 23.04 - Lunar Lobster

Ubuntu logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Łukasz Zemczak bejelentette az Ubuntu 23.04, Lunar Lobster megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Lunar Lobster kódnevű 23.04 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Az Ubuntu 23.04 új telepítővel érkezik, mely motorja egységesítésre került az asztali és szerver kiadásokban, így ugyanazzal az automatikus telepítési munkafolyamattal lehet mind az asztali, mind a szerver kiadásokat telepíteni. A megújult felhasználói felület modern, mégis ismerős köntösben fogadja az Ubuntut első alkalommal telepítő felhasználókat.

Ezen kiadás egyik újdonsága a GNOME 44, mely egyik újdonsága a gyors menüből elérhető Bluetooth eszközkezelés illetve a sötét téma bekapcsolásának lehetősége. Továbbá megújult, ezáltal gyorsult az asztali snap alkalmazások frissítése is.

Az asztali Ubuntu verziót használó szervezetek az új Active Directory házirendek megjelenésének örülhetnek, melyekkel további beállításokat kapnak az alkalmazások használatának korlátozására, vállalati proxy beállítására és a hálózati megosztás szabályozására vonatkozóan. Továbbá az asztali Linux disztribúciók között elsőként az Ubuntu támogatja az Azure Active Directory-n keresztüli felhasználó azonosítást.

A Lunar Lobster legfrissebb eszközöket és futtatási környezeteket biztosítja Python, Java, Go, C, C++, Rust és .Net nyelvekhez, hogy az elérhető legjobb fejlesztői élményt nyújtsa. QEMU-nak hála, az alkalmazások különböző architektúrán való tesztelésére is lehetőség van. A legfrissebb kiadás további hardverek támogatását tartalmazza armhf, arm64, RISC-V és s390x architektúrákhoz, így a helyi fejlesztői környezet architektúrája megegyezhet a cél szerveréével.

A legfrissebb Docker és Containerd fejlesztett konténer biztonsági és életciklus kezelést tartalmaz, továbbá egyszerűbb lett az LXD környezetek telepítése, hála a cloud-init előkészítésnek és a hálózat futás közbeni változtatásának lehetőségének.

A legfrissebb Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity és Xubuntu ízek is megjelentek.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/lunar-lobster-release-notes/

Minden Ubuntu 23.04 íz 9 hónapig van karbantartási frissítésekkel támogatva.

Az Ubuntu 23.04 beszerzése

Az Ubuntu 22.10 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download Az Ubuntu 22.10 felhasználóknak hamarosan frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes. Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://discourse.ubuntu.com/t/lunar-lobster-release-notes/ Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van. Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében, Łukasz Zemczak A bejelentés itt olvasható angolul.