Megjelent a Linux 5.9-rc6

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.9 hatodik kiadásra jelölt változatát.

„Új hét, új rc és a dolgok teljesen rendben vannak. A változások sem jelentősek (ami azt jelenti, hogy aprók), és szokatlan történés sincs.

Egy jelentősebb dolog van a változások közt, az pedig a softscroll eltávolítása (mind fbcon, mind vgacon esetén). Néhányan szeretnék, hogy megmaradjon, de ez csak akkor lehetséges, ha lesz karbantartója. A jelenlegi, törött állapotában nem fogom feléleszteni, szóval kétséges, hogy az 5.9-ben megmarad. De még meglátjuk, mi lesz.

A többi statisztika a megszokott: kb. 60% illesztőprogram (és igen, a softscroll egy nagyobb változás, de nem a legnagyobb, akad még hang, gpu, mtd, i2c, usb, stb is). Itt vannak a szokásos architektúra frissítések és vm javítások (ideértve az előző rc-ben említett teljesítmény regresszió javítását) is.

Tudunk egy teszteket érintő regresszióról a VM-ben, ami bevallottan is bugos. De ha a teszt bugos, igen valószínű, hogy a funkció, amit tesztel az valós körülmények között is bugos. Bár nem tudunk olyan esetről, hogy ez valós felhasználáskor problémát okozott volna, de azért van egy aranyos kis fixünk erre a hibára, aminek az alkalmazása hosszú távon a Helyes(tm) megoldás.

Tudjuk, hogy néz ki ez a javítás és néhány korai változata is elérhető már, de a végleges verziója még nincs kész. A dolgok alakulásától függően lehetséges, hogy emiatt egy héttel el kell tolni a végleges 5.9 kiadását. Majd meglátjuk.

Szóval még mindig van némi fejlesztés, de őszintén szólva ez a VM dolog is egy elég fura, ritka eset, ami normális keretek közt nem kéne hogy bárkit, bármikor is érintsen. Ez ne tartson vissza senkit se a teszteléstől.

Ordíts, ha találsz valami furát."
Linus

Az eredeti bejelentés és a változások itt olvashatóak: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wjSWKpiNbcMpzQ9fBUA5s11sU-STLztzQkHhCHtYvLP5A@mail.gmail.com/