Megjelent a Linux 5.9-rc4

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.9 negyedik kiadásra jelölt változatát.

„Nos, a múlt héten azt mondtam, hogy az rc3 elég kicsi lett, ami minden bizonnyal a beolvasztási kérelmek időzítése miatt van. Kitalálod mi történt? Itt vagyunk, egy héttel később és igen, az rc4 minden az rc3-ból hiányolt darabkát tartalmaz. Így nagyobb is lett a megszokottnál.

Ugyanakkor nem tartozik a legnagyobbak közé és volt már nagyobb rc4-ünk is, de nagyobb, mint az átlagos. Minden a normális tartományban van, így nincs semmi olyan, amitől álmatlan éjszakáim lennének.

Mindenhol akadnak változások, és ahogy az várható volt, a hálózatot érintőkből van jelentősebb mennyiség. De itt vannak a többiek is: illesztőprogramok (hang, nvme, gpu, iommu, mmc stb.), fájlrendszerek (btrfs, afs, affs(!) és xfs), architektúra frissítések (egy kis ez, egy kis az), végül dokumentáció és eszközkészlet (perf főleg). Illetve van még mm-et érintő zaj is.

De a változások nem túl nagyok, annak ellenére, hogy akadnak azért jelentősebb dolgok (Intel pstate cpufreq illesztőprogram, mac802.11 adatsebesség, segédeszközök a xen memória foglalásához). Bár ezekre a dolgokra nem lehet azt mondani, hogy kifejezetten nagyok, mégis úgy alakult, hogy ők lettek a jelentősebbek a több mint néhány tucat sornyi változásukkal.

Tehát egyáltalán nem mondhatom, hogy a dolgok lenyugodtak, ugyanakkor remélem hogy ennyi volt. Kopp-kopp.

Menj és tesztelj. Szépen kérlek."
Linus

Az eredeti bejelentés és a változások itt olvashatóak: https://lkml.org/lkml/2020/9/6/264