Megjelent a Linux 5.8-rc5

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.8 ötödik kiadásra jelölt verzióját.

„Az rc4 kicsi volt, egy héttel később pedig az rc5 pedig nagy.

Nem hatalmas, de az 5.x-es kernel közül eddig ez tartalmazza a legtöbb commitot. Ez pedig nem túl jó. A hét eleje igazából egész csendes volt, de beindultak a dolgok péntekre. Ahogy szoktak.

Ami azt illeti, a legtöbb változást azok a hálózatot érintő javítások teszik ki, amik nem fértek bele az rc4-be, és mivel nem hallom, hogy az emberek pánikolnának, így a dolog egyszerűen csak rendben vannak.

Ugyanakkor egy nagy kiadás nagy rc5-je nem hangzik túl bajosnak, ha figyelembe vesszük, hogy az azt megelőző rc4 szokatlanul kicsi volt. Ez a magyarázat.

Talán csak tagadom a dolgokat, de még mindig úgy gondolom, hogy lehetséges a megszokott kiadási ciklusunkat követni. Nem lesznek emiatt álmatlan éjszakáim, hiszen van még pár hét, míg meg kell hoznom ezt a döntést.

A változások statisztikája sem ad okot különösebb aggodalomra okot. Igen (viszonylag) sok a commit, de azok nem túl nagyok. Egyikre se hümmögtem.

Ezeken a közvetlen javításokon kívül van néhány olyan változás, ami előkészíti a terepet az 5.9 számára. Ezek mind rendben vannak és egyszerűek.

Szóval a hálózat (mind alapvető, mind illesztőprogram) teszi ki a változások nagyjából egyharmadát. A maradék pedig minden egyéb: architektúra frissítések (arm64, x390, arc), illesztőprogramok (gpu, hang, md, pin control, gpio), eszközkészlet (perf és önteszt). És persze a szokásos apróságok mindenhol.

A csatolt naplókivonatból megtudhatod a részelteket, de semmi se tűnik túl izgalmasnak. Pont olyan, mint amilyennek ilyenkor lennie kell.

Menj és tesztelj.

Köszönöm,
Linus”

Eredeti bejelentés a naplókivonattal együtt: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wgX5+Q_trdMPaaQZmko0Og_eqAYoyMa_8S3ie+1Us6rkw@mail.gmail.com/