LiveCD készítés egyszerűen

Figyelem, retro cikk! Több mint 6(!) éve íródott.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.

Frissítés: a LiveCD készítő oldal megszűnt, így a cikk maximum nosztalgiázásra jó.

Nimblex logó
Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne egy olyan CD-ről futtatható Linux, amit a Te igényeidre szabtak? Unod már, hogy a disztribúciók LiveCD-i lassan indulnak és teli vannak olyan programokkal amiket nem használsz, viszont a számodra fontos programokat nem találod? Ha igen, akkor neked találták ki a http://custom.nimblex.net címen található Live Linux összerakó weboldalt.

Az oldal segítségével egy teljes értékű LiveCD-t hozhatsz létre, csak KDE-s környezetben, ugyanis amikor összerakod a rendszered, egy Nimblex live Linuxot raksz össze, aminek az alapértelmezett ablakkezelője a KDE, ami nem véletlen, hiszen a Nimblex Slackware alapú.

Bár az összerakás menete nagyon egyszerű, pár dolgot szeretnék azért megemlíteni, például, hogy a bal felső sarokban választhatsz a megjelenések közül, illetve a plafonon elhelyezkedő csík mutatja rendszered aktuális méretét, ha esetleg nem CD-re, hanem korlátozott méretű helyre készül a pingvin. :)

Nosza rajta, eleget beszéltem, rakjunk össze egy jó kis rendszert! Az üdvözlés után dönthetjük el, hogy mit akarunk: Egy teljesen minimális rendszert, ami 200 MB-ot foglal el vagy egy ajánlott összeállításból válogatunk (Recommended) magunknak a programok közül, esetleg egy teljes elképzelésünk van a CD tartalmáról, és ne kotyogjon bele senki (Custom). Nekünk most a Custum, azaz az van, amit kigondoltam opció kell.
Beállítások

A következő lapon alkalmazások kategóriái közül választhatunk, ami nagyon praktikus sok program esetén, mert így nem lesz átláthatatlan a kínálat. A jobb oldali nyílra kattintva kiválaszthatjuk – kategóriánként – a nekünk szimpatikus alkalmazásokat, majd háttér, bejelentkező zene és a root jelszó beállítása, illetve egy felhasználó felvétele következik. Végül a nyelv beállítása után (nincs magyar) a végső ellenőrzés végeztével a fogaskerék ikonra kattintva letölthető a mű.
Generálás elkezdése