LG 27UL550-W – Az élet 4K-n

LG 27UL550-W

Még élénken él bennem, mekkora életminőségbeli váltás volt, mikor még apró vadhajtásként rájöttem, hogy a CRT monitorom a 800×600-as felbontás és 75Hz-es frissítés mellett képes 1024×768-ra is, igaz csak 60Hz-en.

De mégis, elférek az asztalon! Nem lóg ki semmi, nincs zsúfoltság. És a Red Alert 2 is mennyivel élvezetesebb volt úgy, hogy többet láttam a térképből és a vezérlők között sem kellett folyamatosan görgetni. Nem mellesleg a játékok még kis részletességgel is szebbek voltak mint 800×600-on.

Később hasonló élmény volt az első LCD monitorom, ami már az elképesztő 1152×864-es felbontást is tudta (pontosabban tudja, mert még mindig itt van és nem is olyan régen még napi használatban volt). Szintén 60Hz-en, de ez egy LCD-nél már nem (úgy) számít.

Kicsit előreugorva az időben a váltás, amiről beszélni szeretnék az a FullHD → 4K irányba történt. Megmondom őszintén, hasonló „ejha” élményt vártam.

Monitor hardver

Mielőtt belemennénk a gyakorlati tapasztalatokba, érdemes megismerni magát a monitort. Név szerint LG 27UL550-W.

IPS LED panel található benne, ami az sRGB színtér 98%-át képes megjeleníteni. Gyárilag színkalibrált, támogatja a HDR 10-et, a Radeon FreeSync és a HDCP 2.2 szabványokat. Tartalmazza az LG saját DAS, azaz Dynamic Action Sync megoldását, ami elvileg csökkenti a beviteli késleltetést (input lag). Továbbá szintén LG portéka a Black Stabilizer, ami a sötétebb játékokhoz hivatott némi segítséget adni azzal, hogy kivilágítja a sötétebb részeket (több lépcsőben állítható, 0 és 100 között, a gyári érték 50). A panel maximális felbontása 3840×2160 (4K/UHD). Szerencsére egy teljesen szabványos külső tápegységre bízták az energiaellátást, így amennyiben feldobná a bakancsot, egyszerűen cserélhető.

A -W utótagú LG monitoroknak ergonomikus talpuk van: a monitor könnyen mozgatható fel és le, illetve tudnak portré módot is. Nekem ez tökéletes, mert mindig másképp fészkelődök a székben és utána tudom igazítani a kijelzőt. :)

Hivatalos fényereje 300cd/m², ami nem felel meg a VESA HDR400 feltételének (ott 400cd/m2 az elvárt teljesítmény). Így HDR plecsni nem jár a monitorhoz, cserébe nem is volt olyan drága, mint a tanúsítványos társai: 115khuf volt. Ahhoz képest, hogy 200 ezer magasságában vannak a többiek szerintem határozottan jó az ár/érték aránya. De nem csak az.

Plecsni vagy nem plecsni

Sokat vacilláltam aközött, hogy kell-e nekem HDR tanúsítvány, vagy sem. Olyan 30 ezerrel drágábban elérhető az LG 27UL650-W, ami 99%-os sRGB színtér lefedettséggel rendelkezik és megvan a tanúsítvány, mivel a maximális fényereje 400 cd/m2. Minden másban ugyanaz.

Az internet bölcsessége ezzel kapcsolatban két álláspontot képvisel. Az egyik, hogy még a VESA 400 sem HDR, csak gyártói lobbi eredménye, hogy a vacak paneleket is lehessen HDR-rel marketingelni. Az „igazi” HDR valahol a VESA 800-nál kezdődik (és 300khufnál).

A másik, hogy túl van ez az egész HDR hype-olva és sokkal kisebb jelentősége van annál, mint amennyit valójában jelent. Egy jó, de nem HDR plecsnis kijelző is tud olyan szép képet adni, mint egy drágább, de legalább certes.

A színtérrel kapcsolatban pedig az a megállapítás született, hogy 1% különbséget senki nem lát ki. Főleg, mert nem tudni, az sRGB színtérben hogyan oszlik meg az az 1%. Lehet, hogy a színtér azon részéből hiányzik, amit nem vagy csak kifejezetten ritkán látnék. Magyarul nem fog hiányozni. Főleg, hogy munkám során nem színekkel dolgozom.

Következő lépésben elkezdtem felhasználói értékeléseket olvasni, hátha rossz következtetéseket vontam le, de majd jól kibújik a szög a zsákból. A legtöbb értékelés dicsérte a képét, a színeket és még a dizájnt is.

Arra jutottam, hogy nem kell plecsni, és jó vétel a monitor. Így megvettük.

Kicsomagolás és bekapcsolás

„Hűha, ez hatalmas!”

Szép nagy dobozban érkezett, amiben katonás rendet találtam. Mind a kijelző, mind az azt tartó állvány is szépen és szorosan be voltak csomagolva, hogy biztosan a helyükön maradjanak és ne sérüljenek. A dobozban találtam még egy telepítő CD-t (dunnó' mi van rajta, nincs itthon CD meghajtó, szerintem elhagyhatták volna), a már említett tápadaptert (kábellel persze), illetve egy HDMI és ami még fontosabb, egy DisplayPort kábelt.

A 27"-os monitor kicsomagolásakor és összerakásakor már láttam, hogy a képek/videók nem adták vissza a dimenzióját. Nem csak azért, mert érezhetően más kategória a 19"-os szomszédjához képest, hanem mert ekkora méretnél megtévesztő a 16:9-es képarány: sokkal arányosabbnak tűnik, mint 19"-os kis testvérei.

Bekapcsoláskor egy diszkrét csipogással tudatja, hogy munkára készen áll. A monitor bekapcsolási ideje kb. nulla, szinte azonnal indul, amint van mit megjeleníteni.

Amikor bekapcsol, akkor a szoba is megtelik élettel. Szép, élénk, de nem túlszaturált színei vannak.

Első bejelentkezés után a "na és hol a kurzor?" felhasználó-egér játék következett. Ez a rengeteg pixel, ez a hatalmas munkaterület, ezek a gyönyörű színek és az éles kép. Mind egy szempillantásnyi idő alatt elvarázsolt. Rájöttem, hogy eddig csak térdig gázoltam a vizuális élmények tavában. De most megtanultam úszni!

A multitasking új értelmet nyer. A monitor minden egyes negyede 1-1 FullHD felbontású kijelzőnek felel meg, így eddig elképzelhetetlen mennyiségű információt tudok egyszerre megjeleníteni a képernyőn. 4K felbontásra jól olvashatóan, görgetősáv nélkül kifér mindenki kedvenc térképe, a "Budapest és környékének vasúti hálózata" is.

Kifejezetten nagy hasznát vettem a 4K felbontásnak, amikor összetett hálózati térképet kellett rajzolnom. Jól olvashatóan, egyben láttam minden fontosabb komponenst. Sokkal-sokkal egyszerűbb így az összetett dolgok áttekintése.

Fizetés emelést kellene a cégtől kérnem, vagy ki kéne velük fizettetnem a monitor felét, mert produktívabb lettem, így kevesebb idő alatt több munkát tudok magasabb minőségben elvégezni. Valójában ki is nyert ezen? ;)

Mindent nagyon szeretek a monitorban. De talán a legnagyobb előrelépés az az olvashatóságban van. Egyáltalán nem volt rossz az előző FullHD kijelzőm sem, de zongorázni lehet a különbséget.

HDR videót még nem próbáltam nézni rajta, mivel bugos az Intel VGA driver. De megjött elvileg a fix az 5.11-rc4-es kernelbe, szóval van remény. Csak (újra) telepíteni kellene egy Gentoo-t.

A sötét (szürke) oldal

Nem lenne teljes a beszámolóm, ha nem térnék ki arra is, ami annyira nem jött be.

Monitor maga

Maga a monitor LED IPS. Gyönyörű színei vannak, a fehér fehér, a sárga sárga, a szürke szürke és a fekete általában fekete. Több beszámolót is láttam/olvastam, ahol ezt a monitort képszerkesztésre vették, a 98%-os sRGB színtér ellenére is. Ami szuper. De akkor sem MicroLED vagy OLED vagy ezek valamilyen leszármazottja dolgozik benne, így nincs „végtelen” kontraszt. Az IPS egy kiforrott, de nem high-end technológia. Így a fekete nem teljesen fekete. A sarkok felé kicsit világosodik. Bár ez a technológia ismert hátránya, mégis muszáj volt megemlítenem. Amennyiben nincs más szín a képernyőn csak fekete, akkor a betekintési szög is drasztikusan romlik. De csak a tök feketén. Ha már legalább szürke van, akkor minden rendben van.

Szoftverek és weboldalak

A dolog itt kezd egy kicsit érdekesebb lenni. A hagyományos asztali alkalmazások nem reszponzívak. Tehát vagy közelebb ülök a monitorhoz és felveszem a szemüvegem, hogy jobban lássam, vagy (inkább és) felskálázok.

A nagy felbontás jó dolog. A magas PPI, azaz Pixel Per Inch (képpontsűrűség) viszont felskálázás nélkül kényelmetlenné teheti az életet. Mindenkinek meg kell találni azt a kényelmes értéket, ahol még megkapja a kívánt felbontását és dolgozni is tud. Én jelenleg nem skálázok, hanem itt-ott ideiglenesen nagyítok. Még keresem a tökéletes megoldást.

A weboldalak egyértelműen FullHD-ra vannak maximalizálva. Annál nagyobb felbontáson nem történik más, csak több az üres, hasztalan tér és összemennek a betűk. Sokszor 150%-os nagyítás is előkerül, és nem azért mert az orromig sem látok, hanem mert egyszerűen annyi kell a kényelmes olvasáshoz. Mióta megvan a monitor, egy kezemen meg tudom számolni hány oldalt láttam, ami teljes képernyőn is jól nézett ki. Így most az a trükk, hogy a böngészőt beállítom „szemre” FullHD-ra és úgy böngészek. Ami persze a legtöbb munkafolyamatra jó, mert amúgy is ekkora egy „munkanegyed” a monitoron.

Ha viszont teljesen kényelmesen akarok olvasni és csak olvasni, akkor már egyáltalán nem a gép elé ülök. Egyszerűen sokkal természetesebb és kényelmesebb az olvasás a heverőn ücsörögve, a táblagéppel a kezemben. Vagy egy hagyományos papírkönyvvel…

Ha majomra volt pénz… legyen banánra is.

Amiről monitor vásárláskor teljesen elfelejtkeztem az a videokártya. Nem gondoltam bele – nyilván –, hogy a 4K az 4x annyi pixel, mint a FullHD. Így az amúgy sem erőbajnok Intel HD4600 (HSW GT2) végképp elgyengült. Szerencsére az alapvető grafikus dolgok mennek és nem akadnak (picit lassúak, de megszoktam már). A 4K YouTube videókkal küzd, mint malac a jégen, de ügyes a malac: nincs szaggatás vagy képkocka eldobás, csak hatalmas CPU terhelés. Izomból megoldja. Öröm az ürömben, hogy mindez 8 magra leosztva, így amíg én szórakozom, ő küzd. Persze amennyiben sikerül hardveresen megoldani a feladatot (pl. h264-es és régebbi kódolású, nem YT videók esetén), akkor „nyugalom” van.

A Google Maps nagy élmény 4K felbontáson. Hatalmas területet láthatsz be egyszerre. Ennek viszont az az ára, hogy egyrészt sávszélesség kell, másrészt teljesítmény. Vagy türelem.

4K felbontásnál meg sem próbáltam játszani, még az AstroMenance-t sem, nemhogy a Cities: Skylinest. Előbb VGA kell, de amilyen botrányos ár/érték arányok uralkodnak a VGA piacon (is)… Játszani amúgy is luxus, és csak az időt viszi a hasznos projektektől, szóval lehet nem is olyan nagy kár ez.. :) Kazuárkodáshoz pedig kiváló valami random Androidos játék is.

Összefoglalás

Szép monitor, jó monitor, jó választás volt. Gyönyörű a képe, szuper a felbontása, öröm vele dolgozni.

Ha natív felbontáson szeretnél játszani, akkor egy erősebb videokártyára viszont mindenképp szükséged van.

Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, akit nem érdekelnek a plecsnik és egy sokoldalú, de megfizethető árú 4K monitorra vágyik.

u.i.: Állítólag kazuár FPS játékra is jó, nem próbáltam.