Képernyőzárolás, avagy a Light Locker leváltása

A képernyőzárolásra számos alkalmazás elérhető: light-locker, xscreensaver, gnome-screensaver, mate-screensaver stb. Jelen kisokosban a gnome/mate-screensaver beállítását mutatom meg.

Első lépésként telepítsük a használni kívánt programot, valamint a xautolock-ot is. Majd adjuk hozzá az alábbi bejegyzéseket az automatikusan induló alkalmazásokhoz:

gnome-screensaver esetén:

 • xautolock -time 5 -locker "gnome-screensaver-command --lock"
 • gnome-screensaver

mate-screensaver esetén:

 • xautolock -time 5 -locker "mate-screensaver-command --lock"
 • mate-screensaver

Fontos: NE távolítsuk el az automatikusan induló alkalmazások közül a Képernyőzár néven futó alapértelmezett lehetőséget, ami a light-locker --lock-after-screensaver=0 --lock-on-suspend --no-late-locking. Én ugyanis naivan megtettem, mondván, úgy sincs fent a light-locker, ám e nélkül a fenti megoldás nem működött.

Ezután következhet a /usr/bin/xflock4 fájl módosítása, hogy az xautolock a gnome-screensavert/mate-screensavert keresse és használja.
A # Lock by xscreensaver, gnome-screensaver, or light-locker, if a respective daemon is running sor alatti résznél írjuk át a sorrendet, vagy kommentezzük ki, ami nem kell.

Az enyém így néz ki:

# Lock by xscreensaver, gnome-screensaver, or light-locker, if a respective daemon is running
 
  for lock_cmd in \
    "mate-screensaver-command --lock" \
    "xscreensaver-command -lock" \
    "light-locker-command -l"
  do
     >/dev/null 2>&1 && exit
  done

A képernyő elsötétedését és kikapcsolását Beállítások → Energiakezelő ablak → Képernyő fülön tudjuk szabályozni (Elsötétedés/Kikapcsolás ennyi tétlenség után opció), vagy a használt képernyővédő alkalmazás beállító felületén, ha van neki. (Xubuntun a gnome-screensavernek nincs beállító felülete.)