Firefox profil kezelési problémák

Nagyon bosszantó, amikor az ember rákattint egy linkre mondjuk a Thunderbirdben vagy a LibreOffice-ban, ám a Firefox „Firefox is already running, but is not responding. To open a new window, you must first close the existing Firefox process, or restart your system.” üzenetet dob. Tehát szerinte már fut, csak éppen nem válaszol. Ami nem igaz, mert gyönyörűen fut, csak mivel a futó profil zárolt, külső alkalmazásból nem tud új lapot megnyitni. Vagy jobb esetben, ha több Firefox profilunk van, megjelenik a Profile Manager és egy még nem futó profilt kiválasztva meg tudjuk nyitni a kívánt linket.

Módosítsuk a Firefox indítóját (Alacarte, MenuLibre vagy egyéb menüszerkesztő segítségével) az alábbiak szerint:
firefox -P profilneve --new-instance
Amennyiben szükséges, a „firefox” helyett adjuk meg a teljes elérési utat.

Fontos: ez a megoldás „csupán” annyit segít megoldani, hogy külső alkalmazásból kapott linket meg tudjunk nyitni a már futó Firefox példányban. Ha a Firefox ikonra kattintunk, mikor az már fut, a „szokásos” hibaüzenetet fogjuk kapni. De ugye ha egyszer már fut, nem kerül semmibe új ablakot vagy lapot nyitni.

Amennyiben ez a megoldás nem lenne eredményes, sajnos nincs más lehetőség, mint létrehozni egy másik profilt. Így az alapértelmezettel böngészik az ember, de ha kívülről kapott linket szeretne megnyitni, az csak a másik, még nem futó (ezért nem is zárolt) profillal fog menni.