EyeOS 1.8.7.0

Figyelem, retro cikk! Több mint 6(!) éve íródott.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.

Az EyeOS

Amikor legutóbb foglalkoztam az EyeOS-el, még az 1.7-es verziónál tartott. Azóta rengeteg változás ment végbe a rendszeren és már az 1.8.7.0-as kiadásnál tart.

Most azért vettem elő újra a témát, mert kaptam egy levelet az EyeOS-el kapcsolatban, amire nem tudtam válaszolni, így gondoltam felfrissítem az ismereteimet és az EyeOS-t a szerveren is.

A felülete nem sokat változott a rendszernek az utóbbi időben, inkább az alkalmazások működésében/mennyiségében és minőségében vannak különbségek. Az 1.7-es verzióhoz képest ez jóval vegyesebb képet mutat. Ott kb. minden „fut, de ki tudja, mikor fagy ki” képet mutatott, itt viszont egy program vagy megy vagy nem, félig nem szokott. :)

Az EyeOS nagy előnye, hogy a világ minden (internet kapcsolattal rendelkező) pontján elérhetőek a rajta tárolt adatok, és a munkát is ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk, hiszen megjegyzi a kijelentkezés előtt megnyitott alkalmazásokat, amiket a legközelebbi betöltéskor megnyit nekünk. Kedves nem? :)

Az OpenOffice és Microsoft Word állományainkat is írja/olvassa. Bár a szövegszerkesztő nem túl okos, a legalapvetőbb funkciókat már megtaláljuk. Az egyetlen zavaró, hogy külső URL-ként lehet csak képet a dokumentumba tenni.

A másik előnye, hogy ha van egy számítógép, amin csak böngészőt tudunk/akarunk használni, akkor az EyeOS személyében mindent megkapunk, csak böngészős sebességben és minőségben.

Érdekes, hogy a rendszer Firefox 3.6-ban zavaróan bugos, a 3.5-ben pedig egész tűrhető, Google Chrome-ban pedig nem sikerült bugot kicsalni belőle (nem voltam elég ügyes?).

Maga a rendszer kezd egyre jobb lenni, de még van hová fejlődni böngésző kompatibilitás és főleg sebesség terén. A rendszer válaszideje 1-1 kattintásra akár több másodperc is lehet, ami azért csak sok. Jelenleg a Google Web-irodai termékei (még) verik az EyeOS-t, de itt megvan a lehetőség, hogy bárki írhat egy új programot.