EyeOS 1.7

Figyelem, retro cikk! Több mint 6(!) éve íródott.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.

Ma épp rendezgettem a könyvjelzőimet, amikor rábukkantam egy ismeretlen ismerősre, az EyeOS-re. :)

Az EyeOS egy web alapú, hmm, hogy is mondjam… asztali környezet, de talán nem ez a legjobb megfogalmazás. Arra a felkapott ötletre épül, hogy ne legyenek a számítógépen tárolt adatok helyhez kötöttek, hanem a világ minden pontjáról elérhetőek legyenek. Sőt, dolgozhassunk is azokkal.

Így, sok egyéb mellett megszületett az EyeOS is, ami már a 1.7-es verziónál tart. A rendszer nagyon rugalmas és gyors, amit főleg az adatbázisoktól való teljes függetlenség miatt sikerült elérnie.

Tartalmaz webböngészőt x), RSS olvasót, kezdetleges szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt, prezentáció vetítőt, számológépet, naptárat, címjegyzéket, belső levelezőt, állomány kezelőt, FTP klienst és még rengeteg mást. Maga a rendszer is több, mint hihetetlen mennyiségű alkalmazást tartalmaz, de ha hozzátesszük a telepíthetőeket is, akkor pedig minden igényt kielégít, ráadásul mindezt nagyon gyorsan és stabilan teszi, úgymond „lassulással”, „fagyással” nem találkoztam.

A rendszerbe lehet felhasználókat is felvenni. Ők lehetnek sima felhasználók, karbantartók vagy adminisztrátorok. A feltöltött képeket képnézegetővel lehet megnézni. Szóval nagyon jó rendszer. Negatívumot nem nagyon találok, talán az időnként el-eltűnő jobb klikkes menüt, az 1x-es kattintást :), illetve a központosítást.

A központosítás nem mindig jó dolog. Pl. ha 10 év múlva beteljesedik a web alapú rendszerek víziója, akkor az emberek nagyon fognak függni a rendszerüket tartalmazó szervertől és annak gazdájától. Nem beszélve arról, hogy így sokkal könnyebb nyomon követni az ember minden tettét, illetve nem garantálja senki, hogy nem olvasnak bele a privát könyvtárakba…

Személy szerint nem támogatom ezt a nagy webközpontúságot. Számomra az EyeOS arra jó, ha nem vagyok itthon, de gyorsan meg kellene valamit csinálni/el kellene érni, akkor innen elérem, se több se kevesebb.