Debian Cloud: Alapértelmezetten bekapcsolt automatikus frissítések?

Debian logó
A legutóbbi Debian Cloud sprint alkalmával vetődött fel az ötlet, hogy a Debian Cloud kiadásokban alapértelmezetten be kellene kapcsolni a biztonsági frissítések automatikus telepítését. Az automatikus frissítések telepítését a már jól ismert unattended-upgrades csomag végezné, mely egy erre a célra fejlesztett Python programot tartalmaz. A program csak telepítené a biztonsági frissítéseket, de ha újra kell indítani a rendszert, azt nem végezné magától (pl. kernel foltozás esetén).

Természetesen, ezt nem lehet egyik percről a másikra meglépni, hiszen technikai ellenérvek sorát kell megválaszolni. A biztonsági frissítések automatikus telepítése egyértelműen azért hasznos, mert így a rendszer többé-kevésbé automatikusan biztonságban tartható, így a szervereket idődől-időre megkörnyékező automatikus próbálkozások nem járnak sikerrel.

Ugyanakkor ha az automatikus frissítés rosszkor frissíti az adott alkalmazást, az nem csak kiesést jelenthet, de rosszabb esetben akár adatvesztést is okozhat.

További információkat az LWN virtuális hasábjain olvashatsz.