Régi gépek megmentője: BunsenLabs!

Bunsenlabs logó
Többször is volt már szó az oldalon a pehelysúlyú Linux disztribúciókról. Van is rájuk igény bőven, hiszen a Lubuntu cikkeinknek van az egyik legnagyobb olvasottsága. A mai írásomban egy régi barátot köszönthetünk új köntösben.

A BunsenLabs Linuxot a Crunchbang Linux (#!) egyenes ági utódjaként ismerhetjük meg. Mikor a Crunchbang fejlesztője bejelentette, hogy megszűnik a rendszer, a köré épült közösség úgy gondolta, hogy nem hagyja veszni az eddigi eredményeket és továbbviszi a rendszert Bunsenlabs néven. Ha nem tudnám, hogy a rendszert már nem Crunchbangnek hívják, akkor azt hihetném, hogy annak egy újabb kiadásával állok szemben: csak olyan apróságokat változtattak a jól bevált alapokhoz képest, mint a betűtípusok vagy a téma csiszolása.

Természetesen ez nem minden. Ami kevésbé tűnik fel, az a programok és az alaprendszer frissítése: a BunsenLabs is Debian alapú, de immár a 8.3-as Jessie dolgozik alatta. Az alapértelmezetten telepített böngésző az Iceweasel, fájlkezelőnek a Thunart ajánlja, médialejátszónak VLC, fejlesztéshez és jegyzeteléshez pedig Geany van alapértelmezetten telepítve.

Itt nagyjából végére is értünk az alapértelmezetten telepített alkalmazások sorának. Így, alapértelmezetten telepítve olyan 2,5 GB-nál megáll a rendszer tárhelyigénye. A kezdőbb (és lustább) felhasználók szerencséjére a rendszer itt még nem engedi el a kezünket: első indításkor egy csinos kis terminálablakban köszönt minket a rendszer és figyelmeztet: az alapértelmezetten stabil rendszert könnyű plusz tárolókkal megborítani. Itt külön kiemelik, hogy igyekezzünk mellőzni az Ubuntu PPA-k használatát, illetve az olyan csomagokét, amelyek glibc-t frissítenek. Ha ez neked nem jelent semmit, az sem probléma, mert 95%-os eséllyel sosem fogsz ilyen műveletet végrehajtani. Mindenki másnak pedig szóltak. :)

Az üdvözlőablakban továbblépkedve az igényeinkről kérdezősködik a BunsenLabs. Szükségünk van-e nyomtató támogatásra, LibreOffice-ra, Javára, fejlesztőkörnyezetekre, multimédiás kiegészítésekre stb. Néhány kérdés után feltelepülnek a rendszer frissítései és az igényelt extra funkciókat tartalmazó szoftverek. Készen is vagyunk.

Bár a rendszer felülete első (és második) ránézésre igen puritánnak tűnhet a mai csili-vili Compizkocka forgató világban, mégis minden megtalálható a rendszerben, ami általában kellhet: irodai szoftvercsomag, böngésző, zene és film lejátszó, fájlkezelő, PDF olvasó. Minden mást pedig a tárolókból tudunk telepíteni. Az egyszerűség előnye, hogy az igazán elavult vasakat is használhatóvá tudja tenni.

Teszthardver:
Acer Aspire 5315 laptop
CPU: Intel Celeron 560 (2,13 Ghz)
Memória: 1 GB (amiből az integrált videokártya lecsíp magának, így a rendszernek marad 998 MB)
HDD: 120 GB

Természetesen, minden hardver kiválóan működik: az Atheros WLAN kártya telepítés után azonnal működött, mindenféle varázslat nélkül. Sőt! Még a tapipad jobb szélén lévő görgetősáv is csont nélkül megy. :)

A BunsenLabs visszahozta az életbe ezt a gépet. Úgy kaptam meg, hogy használhatatlan szemét. És tényleg: az eredetileg rajta futott, na szóval vánszorgott Windows 7 (és a víruskereső) párossal teljesen használhatatlan volt. Hosszú-hosszú percekbe telt, amíg elindult bármi is. Ez pedig most (és kivételesen) nem a Windows klasszikus (idővel használhatatlanra lassuló) hibája: a gép tényleg kevés hozzá.
Első nekifutásként telepítettem rá egy natúr Ubuntu 15.10-et, teljes felszereltséggel. Azzal a felszólalással, hogy láttunk már karón varjút, hátha…, de persze az várt módon viselkedett: alig volt használhatóbb a hetes Windowsnál.

A következő rendszer egy Ubuntu Mate lett volna, de Charmed jelezte egyet nem értését a dologgal kapcsolatban. Már két gépen is megismerkedtünk az Ubuntu Mate képességeivel, itt az ideje, hogy mást is kipróbáljunk. Először a WattOS-t próbáltam ki, de valahogy nem hozta a várt eredményt. Majd eszembe jutott a Crunchbang és róla a BunsenLabs, amivel annyira meg vagyok elégedve, hogy még cikk is született róla.

Hogy mennyit is eszik? Nos, jelenleg LibreOffice-ban írom a cikket, fut egy Thunar, Terminator, az Iceweaselben pedig egy Gmail és további 4 fül van nyitva. Továbbá folyamatban van egy rendszerteszt is (Asteroids@home). A Conky szerint így 511 MB RAM foglalt a 998-ból, amelyhez még 88,1 MB-nyi lapozófájlt is használ. A rendszer reszponzív és igazán kellemesen használható.
BunsenLabs RAM

Röviden: a BunsenLabs egy elavult, de még életképes számítógépet némi kompromisszum árán, de tökéletesen vissza tud hozni az életbe.

BunsenLabs Welcome

tároló ellenőrzés

szoftverforrás frissítés

csomagfrissítés

egyéb beállítások

nyomtató ellenőrzés

Debian backport

Flash

fejlesztői csomagok

befejezés