A Felhő elveszi a munkánkat?

Network Cloud
Mielőtt belekezdenék a valódi mondandómba, szeretném leszögezni, hogy ez a cikk nem a Felhő ellen szól, hanem csak egy eszmefuttatás a napjaink informatikai átalakulásáról.

Nagyon szeretem a fejlődést, az egyszerűen és logikusan megcsinálható dolgokat. Nagyon szeretek szervert vásárolni és a kínálatból válogatni. Szeretem a hardvereket összerakni, telepíteni és optimálisra simogatni. Szeretem ugyanezt megtenni szoftveres oldalon is. Az informatikai fő profilom leginkább a háttérmunkás. Nem a felhasználói felületet vagy kifejezetten a felhasználói alkalmazásokat, hanem azokat a rendszereket tervezem és működtetem, amelyek elengedhetetlenek ezekhez az alkalmazásokhoz. Megtervezem, megrendelem, üzembe helyezem, konfigurálom, telepítem, finomhangolom majd végül élesítem a háttérrendszereket. Szeretem ezt csinálni, mindig is szerettem.

Jelenleg egy nagy, igazán nagy multinacionális cégnek dolgozom mint DevOPS / Release Management. Rendszereinket naponta több millió ember használja a Földön úgy, hogy fogalma sincs róla. Ha egy nap megvalósul Elon Musk álma és benépesítjük a Marsot (úgy legyen, én nagyon szurkolok!), akkor biztos vagyok benne, hogy még aznap megnyílik az első boltunk. Akkor pedig addig fogom rágni a főnököm fülét, amíg ki nem enged kiszállásos támogatásra (on-site support) :). Tehát érdekes, bár annyira nem fontos rendszerekkel dolgozunk, amelyekhez meghatározó a stabil infrastruktúra, így valamikor valaki úgy döntött, hogy az Amazon szolgáltatásait fogjuk igénybe venni.

Az Amazon segítségével elképesztő rugalmassággal lehet egy kisebb adatközpontnak megfelelő mennyiségű és konfigurációjú gépet létrehozni, elindítani, telepíteni és használni. Néhány kattintás és minden kész. De még kattintani sem kell, hiszen a Terraformban csak definiáljuk a szükségleteket, az pedig létrehozza a teljes infrastruktúrát. Deployment Automatization (DA) alkalmazásokkal pedig még a telepítésbe se igazán kell beleszólnom, egyszerűen felhúzza az előre elkészített konfigurációval az infrastruktúrát és az egyéni alkalmazáskörnyezetet. Ha ügyesen csináltunk mindent, akkor egy kávészünet alatt el is indul egy olyan rendszer, amelynek a létrehozásához korábban napok, de inkább hetek kellettek. Nincs olyan, hogy kevés erőforrás, helló autoscaling! Kell még két gép? Dupla ennyi memória? Nem probléma, csak bírd kifizetni. Ez valóban a nagybetűs fejlődés, valóban az életünk egyszerűsödése.

Szerverek

Az Amazon felhőjének hála, nincs szükség rendszeres UPS tesztekre, nincs szükség hardveres karbantartásra, mentesülünk a RAID recovery alatti miatyánktól, nem fog érinteni az új Cisco switch firmware bug és még sorolhatnám. Az összes hardveres szórakozástól vagy épp nyavalyától „megment” az Amazon. Király!(?).

Bár hardveres munka nincs, de szoftveresen mégis csak hangolni kell a rendszer alapvető szoftvereit, például az adatbázisszervert. Az adatbázisszerver hangolásához nyilvánvalóan olyan ember(ek) kellenek, akik értenek hozzá, tudják hova kell nyúlni, milyen paraméterek azok, melyek befolyásolják a teljesítményt, a rendelkezésre állást és tudják melyek azok az opciók, amelyek az adatbiztonságot érinthetik. Tesztelni kell a beállításokat, a failovert stb.

Abban, hogy ez (is) mennyi munkát és szakembert igényel, üzleti lehetőség van. A modell igen egyszerű: vegyük le a megrendelő válláról az adatbázisszerver működtetésének terhét (nyilván jó pénzért, de még mindig olcsóbban mintha maga csinálná), adjunk némi extrát hozzá és kész is.

Nálunk a cég vezetése elég erősen gondolkozik azon, hogy lespórolja az infrastruktúra működtetésének maradékát is. Úgy néz ki, az az irány, hogy használjunk minél több Amazonos szolgáltatást (pl. RDS, ElastiCache), így tesszük egyre egyszerűbbé az életünket. Ha pedig valami nem jó, nyílik a támogatásnak a jegy. Ilyen egyszerű.

Üzleti oldalról nézve nyilvánvalóan az a jó, ahol a matek végén a cégnek kisebb lesz a kiadása, több a bevétele és magasabb az üzembiztonsága.

Vonatkoztassunk el a példámtól és nézzük a nagy összképet. Ez esetben a sok, urambocsá ügyetlen üzemeltető helyett lesz jó néhány, de arányaiban jóval kevesebb profi. A nagyüzemi üzemeltetés, ideértve a klimatizálástól kezdve az energiáig, a hardveres karbantartásig mindent, sokkal hatékonyabb, mintha sok kis megoldás lenne. Tehát alapvetően jó dolog az, hogy egyre többen használják az Amazon, a Google, Microsoft vagy épp mint mi az oldalnál, a Scaleway megoldását.

Szerverek

Saját, üzemeltetői oldalamról nézve picit ködösebb a jövő. Nagyon úgy néz ki, hogy aki nem dolgozik olyan adatokkal, amelyeket semmiképp sem adhat át harmadik fél számára, továbbá képes megbízni valamelyik ilyen cégben (mert úgy gondolja, hogy jelentenek valamit a különböző megbízhatósági/adatvédelmi tanúsítványok) és átgondolja a dolgot, akkor lemond a saját infrastruktúra üzemeltetéséről, vagy minimálisra veszi azt (pl. vesz két HP Microservert a belső hálózatra és slussz).

Összességében tehát úgy látom a helyzetet, hogy az infrastruktúra java része előbb-utóbb felköltözik valamelyik nagy felhőbe, itt lent pedig marad az, ami mindenképp szükséges. Nehéz megállapítani, hogy pár év múlva mi lesz az, ami itt fog maradni. Első körben gondolhatunk a Windows domain szolgáltatásokra, azok központja manapság tipikusan egy Windows Server vagy valamilyen Samba egy Linuxon. Ez nem valószínű, hogy sokáig így marad, hiszen már most lehetőség van a Microsoft felhőjébe költöztetni a domain vezérlő funkciókat. Amik maradni fognak, azok szerintem tipikusan a nagy adatmozgással járó, de kis késleltetést igénylő feladatok. Ilyen pl. egy grafikus anyagokat előállító cég belső, több TB-os tárhelye. Ezt nem lehet csak úgy felköltöztetni a felhőbe, mert akármilyen gyors is az internet, ez esetben nem kelhet versenyre a lokális hálózattal. Főleg úgy nem, hogy kezd egyre olcsóbb lenni a 10 Gbites kapcsolat réz érpáron.

Multifunkciós felhő

A felhőbe költözés folyamata persze nem most kezdődött el. Ismerjük azt a konstrukciót, mikor nekünk csak egy-két egyszerűbb szolgáltatásra van szükségünk (pl. levelezés + web) a lehető legolcsóbban. Ha mondjuk autószerelő/felújító lennék, akkor biztosan szeretnék egy nagyon egyszerű weboldalt a vállalkozásomnak, ahova fel tudok tölteni 1-1 képet a nagyobb munkáimról, miközben a ceo@szupercegnev.hu címről bonyolítanám a levelezéseimet. Teljesen reális elvárás manapság, hogy egy normálisabb vállalkozásnak legyen egy minimális bemutatkozó weboldala. De tovább megyek, XXI. században élünk, miért ne foglalhatnának időpontot a kuncsaftok a webes felületen keresztül? Vagy a rendszeres ügyfél egy saját felületén láthatná az autója állapotát, kilométeróra állással, cserélt alkatrészekkel, esetleg mindennek a költségével együtt? Ez az ötlet ingyen volt. ;)

Visszakanyarodva a témánkhoz, nem én vagyok az első akinek ez eszébe jut, hanem a nagyok is ismerik az igényt és erre fel is készültek. Ha ugyanabban az ársávban biztosítja nekem JóskaPista Bt. is a web + levelezést, mint a Google / Microsoft / Többi Nagy Cég, akkor nyilván az utóbbiakat fogom használni. Nem feltétlenül azért, mert nem bízok JóskaPista Bt. képességeiben, hanem azért, mert a többiekében jobban bízom. Ha többen is így gondoljuk, akkor nem, hogy nem lesz Kft. a Bt-ből, de lehet, hogy Pista, az üzemeltető inkább elmegy valahova PHP-t túrni (ha a Perl ment, ez is fog alapon – pedig nem), Jóska pedig másodállásban KATA-val fogja a maradék ügyfélkört továbbvinni.

Természetesen a Felhőben lévő dolgokat is üzemeltetik, erre kell ember. Akik nagyságrendekkel kevesebben vannak, de legalább ugyanennyivel jobban értenek a dolgukhoz, mint egy random Bt. informatikusa.

Nem titkolom, hogy személy szerint egy kicsit megijedtem akkor, mikor megtudtam, hogy valószínűleg Amazon által üzemeltetett szoftvereket fogunk a jövőben használni és hogy tervezik a meglévő rendszerek esetleges in-place migrációját is. Felmerült bennem a kínzó gondolat, hogy hasztalan leszek a cégnél és itt nem a munkahelyről mint olyanról van szó, mert ha szerdán eljövök a mostani helyemről, akkor csütörtökön már kezdhetek is máshol. Sokkal inkább a folyamat ijesztett meg. Eddig nem tudatosult bennem az, hogy a tömeges felhőre mozdulás engem is kényelmetlenül érinthet.

Lehetőségek?

Amit most látok, hogy erre mozdul a világ, így én is mozdulok. A legjobbnak és talán a legbiztosabbnak azt gondolom, ha nagyon jól megismerem legalább az egyik, de inkább a lehető legtöbb, nagy cég által nyújtott felhőszolgáltatást. Bár pl. Amazonban nem kell switchet konfigurálni, mégis észnél kell lenni a beállításoknál, mert nem minden olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre látszik. Gyanítom, hogy ha jobban belemerülnék az Azure-ba, akkor ott is meglennének az édes sajátosságok.

Kihívás elfogadva! Ennek tükrében módosítanám a címet: A felhő nem elveszi a munkámat, csak módosítja annak jellegét.