Bemutatkozik az Ubuntu Wily Werewolf, avagy eljönnek a valóban személyi számítógépek?

Ubuntu logó

Mark Shuttleworth bejelentette az immár fejlesztési ciklusba lépett Ubuntu 15.10 kódnevét: Wily Werewolf, ami magyarra „Ravasz” vagy „Agyafúrt” Vérfarkasra lehet fordítani. Ha minden jól alakul, akkor a 15.10 lehet az egyik legfontosabb mérföldkő az Ubuntu életében, ugyanis ezzel a kiadással szeretné Shuttleworth elérni az oly régen áhított keresztplatformos asztali konvergenciát. Milyen érdekes, hogy anno, az Ubuntu pályafutása is a W-nél kezdődött (Warty Warthog aka. Rücskös Varacskos disznó), mellyel fenekestül felforgatta a Linux világát és elhozta a mindennapi felhasználó számára is használható, Linux kernel alapú rendszereket.

Hogy mit jelent ez? Nem kevesebbet, mint hogy végre megszülethet az az igazi személyi számítógép, melyre már 34 éve van szavunk, csak eszközünk nincs. Mert valljuk be őszintén: a múltban pláne nem, de a jelenben sem lehet igazából „személyi számítógépnek” hívni azt az asztalunkon elhelyezett kis „dögöt”, mellyel faljuk a biteket. Helyette az utóbbi években robbanásszerűen terjedő, okos telefonok vagy táblagépek kezdik betölteni azt, amire ő hivatott volt: valóban személyi számítógéppé válnak. Hordozhatóak, mindig velünk vannak, mikor szükségünk van rájuk. A telefonálás már csak egy sokad rangú funkció lett, sokkal inkább lehet személyi asszisztensnek nevezni őket, hiszen minden tudnak rólunk és segítenek, ahol tudnak. Akár a munkában, akár a kikapcsolódásban. Hozzánk nőttek, de még mindig külön eszközként tekintünk rájuk, még mindig inkább telefon, még mindig vár minket otthon, a munkahelyen vagy bárhol máshol egy asztali gép.

Most, egy újabb W és egy újabb mérföldkő előtt állunk. Az Ubuntu 15.10 – Wily Werewolf nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy végképp elmossa az eszközeink közti határt és igazán személyivé tegye a számítógépet. Képzelj el egy világot, ahol egy egyszerű telefon méretű eszközben minden benne van, amire szükséged van: naptár, böngésző, levelező és a többi mindennap használt programod. Képzeld el, hogy hazamész, csatlakoztatod a dokkolóba a kis eszközöd és máris megkapod mindazt, amit eddig a telefonodon használtál, csak egeres használatra optimalizált, asztali felületen. Minden ott van, ahol hagytad, minden egy helyen van, mindent elérsz. Kötöttségek és nyűgös szinkronizációk nélkül.

Úgy gondolom, hogy nem csak egy igazán izgalmas fejlesztési ciklusba léptünk be, hanem nagyon jó esély van arra, hogy a szemünk előtt változzon meg az, amit ma számítógépnek nevezünk. Egy igazán érdekes és izgalmas jövő áll előttünk!