Ubuntu 9.04 – Szeretlek is, meg nem is

Azt hiszem, bőven itt az ideje annak, hogy a szokásos tapasztalati bemutatómat megírjam az új Ubunturól. Mint a cím is sejteti, ez az Ubuntu az én esetemben kicsit kilóg a többi közül…

Az Ubuntu 9.04-et már bőven a megjelenése előtt (Alpha 2 vagy 3-tól talán) feltelepítettem és használtam, tesztelgettem. Különösebb bajom sose volt vele, csak annyi, hogy az Intel grafikus meghajtóval sehogy sem sikerült 1152x864-et kicsikarni, csak 1024x768 vagy 1280xvalamennyi.

Szvsz, még mindig a legjobb megoldás a disztribúció frissítésére a teljes újratelepítés. Hiába írják sokan, hogy probléma mentes a kiadásról kiadásra való nagyobb frissítés, csak egészségesebb az újratelepítés, ráadásul a rendszer sem számíthat mindenre, amit én összegányoltam, így balul sikerülhetnek a dolgok.

Így is történt, 8.10-ről 9.04-re való frissítésem alkalmával, szépen lementettem mindent a régi rendszerről, majd újratelepítettem. Az Ubuntu szokásos telepítési menete megmaradt, csak „felnőtt”: sokkal komolyabb rendszer képét kelti, mint eddig. Minden más olyan, ahogy megszoktunk, azaz gyors, stabil és említettem már, hogy gyors? 15 perc egy teljes telepítés LiveCD-vel (a bootot persze nem számolom bele).

A rendszer első indításánál feltűnt, hogy a kiadásról kiadásra frissített rendszernél jóval gyorsabban indul el az új Ubuntu (még ext3!). Semmi kecmec, minden megy, mint a karikacsapás. Aztán… a bejelentkezés után az Alkalmazások menüre kattintva a képernyő hirtelen elsötétült… Se szó, se beszéd. De még a konzolra kiengedett, újraindítottam az X-et, de semmi. Nocsak… Aztán egy újraindítás megoldotta a problémát. Hogy mitől lehetett azt nem tudom… Compiz?

Látszik, hogy az új rendszernél fontos szempont volt sebesség. A Compiz legalább 30-40%-kal gyorsabb (és picit bugosabb is), az OpenSource ATI drivernél is érezhető javulás van a 8.10-eshez képest. Azonban talán a friss rendszer miatt, de akadnak rajta kisebb-nagyobb bugok. Ilyen a PulseAudio időnkénti nagy processzor terhelése vagy a hang szaggatása, továbbá a Compiz néha rosszul alakítja az ablakokat és mókás bugok keletkeznek. Az X néha kiakad a fent írt fekete esemény alkalmával. Naplóban persze semmi. Lehet a Compiz alakít random valamit, most ideiglenesen kikapcsoltam.

Azt hiszem, minden más rendben van. Ha a fenti bugok javítva lesznek, akkor tényleg semmi gond nem lesz a Jaunty-val az én részemről.