Megjelent a Linux 5.4-rc8

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.4 nyolcadik kiadásra jelölt változatát.

„Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy szükség van rc8-ra, mivel az elmúlt hét tényleg csendes volt, még az Intel hardverekhez készült kerülőmegoldásokkal együtt is. Ezért fontolgattam a végleges 5.4 kiadását is, de végül úgy döntöttem, hogy semmilyen hátránnyal nem jár, ha a kiadási ciklus tartalmaz egy rc8-at is, és várunk egy kicsit míg minden megnyugszik.

Persze már most minden elég nyugodt volt, és ugyanazt várom a következő hétre is (kopp-kopp).

Sőt, mivel két hét múlva hálaadás hete lesz az Egyesült Államokban, remélem, hogy a jövő héten érkező beolvasztási kérelmek többsége nem javítás lesz az 5.4-hez, hanem már az 5.5-ös beolvasztási ablakhoz tartozóak lesznek, hogy aztán a korábban dolgozó fejlesztők pulyától elnyomva pihenhessenek.

Ami az rc8 változásait illeti, a többségük az Intel hardveres problémáira érkezett javítás, ami mind a CPU-kat (TSY Async Abort és iTLB multihit dolgok), mind a GPU-kat (GPU fagyás és hibás címek) érinti. Egyik javítás sem nagy, így őszintén szólva nem is kellene, hogy bárkit érintsenek.

A másik megjegyzendő dolog a változások között a vboxsf fájlrendszer eltávolítása. Majd később beküldetem. Technikailag nem volt semmi nyilvánvaló probléma vele, egyszerűen csak rossz helyre került, rosszkor beküldve. De majd rendesen megcsináljuk az 5.5-ben.

Ezen a két dolgon kívül van még KVM javítás, néhány apróság a hálózatoknál, VM és VFS javítások, plusz apróságok erre-arra.

Kiadási szempontból semmi sem tűnik aggodalomra okot adónak, és ahogy említettem, eljátszottam a gondolattal, hogy kihagyom ezt a teljes rc-t. De jobb biztosra menni.

A jövő hétre tervezett 5.4 kiadás előtt menj és teszteld még le utoljára ezt a kiadást.

Köszönöm."

Linus