Megjelent a Linux 5.4-rc1

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.4 első kiadásra jelölt változatát.

„Valójában nem hosszabbítottam meg a beolvasztási ablakot egy nappal, csak adtam magamnak plusz egy napot arra hogy beolvasszam a várakozó változásokat. Ezért van most hétfői kiadás a megszokott vasárnapi helyett az rc1-nél.

Ez a beolvasztási ablak egyáltalán nem volt se fájdalmas, se nagy, egyszerűen csak valamiért elég későn, a második hét végén értem a beolvasztási kérelmek végére, majd ezek után is jött még néhány. Néhány beolvasztás részben bizonyos beszélgetésekhez kötődik, szóval nem egyszerűen csak beolvasztok minden alkalommal. Másrészről pedig ennek oka az is, hogy a vasárnap egy részét a gépemtől távol töltve, hegesztettem.

Tehát a hétfői rc1 nem annak a jele hogy valami nem lenne rendben vagy valami komoly probléma ütné fel a fejét vagy a megszokottnál több gond lenne. Egyszerűen csak az időzítés.

Ami a méretet illeti, az 5.4 nagyon úgy néz ki, mint amit megszoktunk. Majdnem akkora, mint az 5.3 volt ebben a szakaszban, mind a commit-ok, mind a hozzáadott kódsorok tekintetében (őszinte reklám: az 5.3-ban több törölt sor volt, leginkább az isdn eltávolításának köszönhetően). Nincs nagyobb, kiemelendő dolog, talán a leginkább említésre méltó a régóta esedékes kernel lezáráshoz (lockdown) kötődő fejlesztés, de ez sem túl nagy módosítás, viszont végre már nem szükséges hozzá az EFI biztonságos indítás (secure boot) bekapcsolása, szóval menj és teszteld más módon is.

Mindenfelé vannak változások. A változásokat (megint) az AMD DRM regiszter definíciós fejlécek uralják, amik a teljes változás majdnem felét teszik ki. De ilyen a természete ezeknek a szörnyeknek, leginkább automatikusan generálódnak a hardver leírásokból, szóval ne vedd figyelembe.

És ha figyelmen kívül hagyod ezt az (amúgy nagyon unalmas) fejléc változásokat, akkor csak a megszokott eloszlást látod: kb. 60%-a a változásoknak illesztőprogram (GPU, hálózat, hang, tesztelés alatt lévők), a maradék a megszokott keveréke az architektúra frissítéseknek (ia64 emelkedik ki, hála a fura sd platform eltávolításának, ezen kívül leginkább arm[64] , powerpc és x86), eszközkészlet, fájlrendszerek, dokumentáció és egyebek (core hálózat, core kernel, VM és egyebek).

Sokkal több változás van, mint amit egyedileg fel lehetne sorolni, több mint 1500 fejlesztő munkája van benne. A csatolt naplókivonat csak a megszokott "beolvasztási napló", ami csak azt listázza, kitől olvasztottam be és egy egy soros, nagyon nyers leírása a változásnak és hogy hol változott.

Menj és tesztelj, a beolvasztási ablak most lezárult."

Linus