Megjelent a Linux 5.0-rc3

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.0 harmadik kiadásra jelölt verzióját.

„Tartom a megszokott „vasárnap délután az amerikai nyugati parton” kiadási ütemezést, még akkor is, ha ez valójában hétfő délután itt, Új-Zélandon. Az LCA 2019 rendezvényre utazok.

Ez az rc egy kicsit nagyobb mint a megszokott. Részben azért, mert az rc2-be nem kerültek be a hálózati alrendszer változásai. Ebből következik, hogy az rc3 két rc-nyi hálózatos javítást is tartalmaz. Másrészt pedig az ünnepek után kell egy kis idő, míg elkezdődik a hibakeresés és javítás.

Tehát, több commit van, mint egy átlagos rc3-ban, de semmiképpen nem rekord mennyiségű. A dolgok megszokottnak néznek ki, annyi kivétellel, hogy az eszközkészlet körül szokatlanul sok változás volt, illetve rengeteg új bpf teszt.

A kernel egészét tekintve a dolgok teljesen megszokottan néznek ki. Bár ennek némileg ellentmond a fent említett két heti hálózati javítás, amiben alapvető hálózati javítás és illesztőprogram frissítések is vannak.

De vannak más illesztőprogramok is (gpu, rdma, scsi, crypto, acpi), némi architektúra frissítés (főleg mips javítások) és néhány kisebb fájlrendszer javítás.

A csatolt naplókivonat áttekintést nyújt a részletekről azoknak, akik át akarják görgetni a javítások listáját.

Nem látok semmi szokatlant…”

Linus