Megjelent a Linux 4.9!

Tux
Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.9 végleges változatát.

„Linux 4.9 megjelent, így a 4.10-es beolvasztási ablak megnyílt.

Mivel a 4.9 egy extra héttel tovább tartott, a megnyíló beolvasztási időszak időzítése némileg szerencsétlen lett, mert technikailag pont karácsonykor záródna. De csak technikailag, ugyanis legkésőbb 23-án befejezem a beolvasztási kérelmek feldolgozását, vagy hamarabb ha a konyhában ragadok.

Akár nyújthattam is volna a beolvasztási időszakon ahelyett, hogy rövidebbre vágom. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy mindannyiunk nyugodt téli szünetet szeretne, szóval ha az anyagod nem készül el a korábbi beolvasztásra, a megoldás az, hogy inkább várd ki a 4.11-et. Csak szeretném, hogy ezt mindenki tudja (múlt héten már bcc-ztem a fő „gyanúsítottakat” ezzel kapcsolatban egy másik levlistán. Csak ismétlem önmagamat, hogy nehogy valakit megzavarjon az időzítés).

Térjünk vissza a 4.9-re

Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ez az eddigi legnagyobb kiadásunk, legalábbis ami a commitok számát jelenti. Ha a sorok számát nézed, akkor már voltak nagyobb kiadásaink a múltban, bár azok különleges okok miatt voltak azok (Pl. a 4.2-es kernel az AMD GPU regiszter definíciós fájlok változása miatt volt nagy. De volt, hogy nagy átszervezések miatt volt sok változás: ilyen volt a 3.2-ben a staging bevezetése, illetve a 3.7 is, melyben automatikus uapi fejléc eltávolítás történt.). Ebben a kontextusban a 4.9 „csak” nagy.

Bevallottan a nagy méret egy része az új greybus staging támogatásából jön, de nem igazán ez a legnagyobb változás. Csak egy másik kis részlete az összegzett „igen, a v4.9 nagy” képnek.

A naplókivonat (kb. 16k+ commit és 1100 beolvasztási commit) nyilvánvalóan túl nagy, hogy ide kiírjam, és nem is lenne túl olvasható, szóval csak az én beolvasztásaim naplóimat láthatod.”

Linus Torvalds