Megjelent a Linux 4.6-rc3

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.6 harmadik kiadásra jelölt változatát.

„Már szokássá vált, hogy az rc3 nagyobb, mint az rc2 (az én magyarázatom szerint azért, mert kell egy kis idő, míg elkezdődik a hibakeresés, illetve a beolvasztási időszak után kell az embereknek egy kis szusszanás), szóval ez a rész nem meglepetés.

Ami meglepetés, hogy az rc3 nagyjából fele fájlrendszer változás. Nem emlékszem arra, hogy ezelőtt bármikor is így lett volna. Éppen ezért meg kellett keresnem az okát. Úgy néz ki, hogy bár néhány fájlrendszer háza táján történtek változások (btrfs, ext4, orangefs, f2fs) de a változások igazi oka egyszerűen az, hogy megszabadultunk a PAGE_CACHE_SIZE makrótól és immár csak a PAGE_SIZE-ot használjuk mindenhol. Ennek az idejétmúlt kódnak pedig (nyilvánvalóan) a legnagyobb felhasználója a fájlrendszer kód.

Amúgy, a fent említett kis furcsaság mellett, a statisztika egész jól néz ki. A változások másik fele nagyrészt illesztőprogram. A legnagyobb, egy darabban érkező javítás az az olpc_dcon tesztelés alatt álló illesztőprogram feltámadása. Igazából nem is feltámadás, mert nem volt igazából elhanyagolva. Ez egy kihagyott ziccer, ugyanis egy héttel lekéste a húsvétot. Legközelebb, jobban odafigyelek a vicces időzítések részlegére, ígérem!

Továbbá a szokásos szöszmötölés volt mindenhol, de csak apróságok.

Ami az egészet illeti, szerintem jól nézünk ki. Ez egy egész korai rc még, de a dolgok jól néznek ki, szóval menj tesztelni.”

Linus Torvalds