Megjelent a Linux 4.6-rc1

Tux
Linus Torvalds bejelentette a Linux 4.6 első kiadásra jelölt változatát.

„Korán zárom ma a beolvasztási időszakot, egyrészt mert elutazok, másrészt mert ez volt az eddigi egyik leghosszabb időszak, ezért ha valaki azt tervezi, hogy az utolsó pillanatban próbál bármilyen új képességet beküldeni, nos, arról nem akarok hallani.

A beolvasztási időszak a hosszához képest, nagyjából fájdalommentes volt. Alig volt néhány konfliktus, ráadásul az ARM fa, ami hagyományosan a legtöbb gondot okozza, most az egyik legegyszerűbb élményt nyújtotta. Szép munka!

Természetesen, van némi szokatlan fájlrendszer probléma, és mind az f2fs, mind a Ceph beolvasztások eléggé elcseszték a fájukat. Mindkét esetben szeretném, hogy tegyék a beolvasztásukat egyszerűbbé, továbbá mindkét esetben nagyon-nagyon szeretném, hogy a saját kódjaikkal foglalkozzanak és ne hajtsanak végre változtatásokat a saját fájukon kívül.

De ezek nagyrészt csak git karbantartási gondok, amik nem kapcsolódnak magához a kódhoz.

A fájlrendszer oldalon érdemes megemlíteni, hogy új fájlrendszerünk van: orangefs. Valójában elég régen beolvasztásra vár már, az eredeti kérelem valamikor tavaly augusztus körül (vagy régebben) érkezhetett. De Al visszatartotta, aminek hála, mindenki sokkal boldogabb. Maga a beolvasztási kérelem eléggé a végén érkezett a beolvasztási időszakban, de örülök, hogy végül beolvasztásra került. Az orangefs fejlesztők nagyon gyorsan válaszoltak minden felmerült problémára.

De mint mindig, a változások messze többsége most is az egyéb illesztőprogramok frissítései. A fájlrendszer változások ellenére, a módosítások 2/3-a illesztőprogram. De van mindenfele más is: tesztelés alatt lévő illesztőprogramok, hálózat, drm, rdma, usb, media, hang. Választhatsz.

A driverek után, a legnagyobb változásokat mint mindig, most is az architektúra frissítések képzik: az ARM eszközfa (devicetree) frissítés egy elég nagy darabban érkezett, de van más arm (és arm64) frissítés is x86, powerpc, s390, xtensa és m68k kíséretében.

A maradék hálózat, fájlrendszer frissítés (a már említett orangefs, f2fs és ceph cuccok mellett van xfs, btrfs, ocfs, ext4 és általános vfs frissítés is). Továbbá a fő kernel kódot érintő változás is van, dokumentáció és eszközkészlettel együtt.

Szóval, mindenhol találunk némi frissítést. A naplókivonat túl nagy, hogy csatoljam a bejelentéshez, így csak a szokásos „beolvasztási naplót” csatolom, ami csak azt mutatja, hogy kitől olvasztottam be, és egy rövid leírást a dologról. Mint mindig, a hozzájárulók teljes listája a git fában található.

Reménykedjünk benne, hogy ez a meglehetősen fájdalommentes beolvasztási ablak egy még fájdalommentesebb lenyugodási periódushoz vezet annak ellenére, hogy ez egy egész nagy kiadás.

Kérem?”

Linus Torvalds