Megjelent a Linux 4.2-rc5!

Tux logó

Linus Torvalds hétfőn bejelentette a Linux kernel ötödik kiadásra jelölt változatát.

„Késői rc-re ébredtünk, de úgy tűnik, hogy a 4.2-nek szokatlan módon, a hét kiadásra jelölt változatnál többre lesz szüksége. A dolgok nem úgy csendesülnek, ahogy szeretném és még mindig fel-fel bukkannak idegesítő hibák.

Például épp tegnap olvasztottam be egy VFS magjához tartozó javítást. A hiba maga régi volt, de a beolvasztási időszakban történt változások miatt sokkal egyszerűbben idézhető elő. Továbbá van egy folyamatban lévő i915 MST DP regresszió, melyet már felderítettünk, azonban még mindig dolgozni kell rajta. Illetve az alacsony szintű x86 tisztításokkal is van még némi munka, illetve az NMI-vel is. Továbbá kérdéses némely VM változtatás is.

Egyik gond sem kifejezetten borzasztó vagy csúnya, illetve elég ritkán okoznak gondot, így én nem aggódnék kifejezetten. De ez még mindig több, mint aminek a kiadás eme szakaszában lennie kellene. Talán a következő két hétben, mikor kikerül a hetedik kiadásra jelölt változat, jobban fogok örülni, és a dolgok olyan simán fognak menni, hogy boldogan kiadhassam a végleges 4.2-t. De jelenleg nagyon szeretném, hogy a dolgok lecsendesedjenek és az említett gondok eltűnjenek.

Amúgy, ettől a kisebb nyugtalanságtól eltekintve, a dolgok normálisan alakulnak. Nincs sok mozgolódás az architektúrák körül (kivéve a fentebb említett NMI kiesést x86-on), szóval a változások több mint háromnegyede illesztőprogram, amiben a drm, inifiband, hálózat és scsi a legnagyobb. A többi nagyrészt fájlrendszer és hálózat kód.

A részletek áttekintésére a rövid naplót csatoltam.

Kérlek, teszteljetek. Illetve, ha általam megkérdőjelezhető beolvasztási kérelmet küldtök, akkor arra valószínűleg nem fogok udvariasan reagálni. Tényleg muszáj a dolgoknak lenyugodniuk (ilyen nagy még sosem volt egy rc5 sem).”

Linus Torvalds