Megjelent a Linux 4.2-rc1!

Tux logó
Linus Torvalds hétfőn bejelentette a Linux 4.2 első kiadásra jelölt változatát:

„Hétfő van, két hét eltelt és a beolvasztási ablak zárva. Épp most pusholtam a címkét a git fába, a taroknak és a foltoknak már tükrökön kell lenniük.

Azt hittem, hogy ez a kiadás lesz az eddigi legnagyobb, de igazából attól függ, honnan nézed. Ha csak magukat a commitokat nézed, akkor természetesen az utóbbi idők egyik legnagyobb rc1-je, azonban a 3.10-rc1 majdnem ugyanekkora volt, és a végleges 3.10 még ezen is túlnőtt. Kétlem, hogy elérnénk a 3.10-es kiadás méreteit, mivel folyamatosan odafigyelünk arra, hogy az -rc1-be már ne olvasszunk be nagy dolgokat.

A 3.15-rc1-ben több commit volt, mint a 4.2-rc1-ben van (darabszámra), szóval még akkor sem az eddigi legnagyobb rc1, ha csak a commitok számát nézzük.

De mindenképp a legjobbakhoz tartozik. Ahogy az rc1-nél megszokott, a shortlog túl nagy ahhoz, hogy csatoljam, így csak a „mergelog”-ot küldöm, megnevezve azokat, akiktől beolvasztottam, ami általában nem is szükséges, mivel ezek ugyanazok a személyek, akik valójában a kódot írták. A részletekért nézd meg a git fát.

Azonban, ha a változott sorok számát nézed, nagyon úgy tűnik, hogy ez az eddigi legnagyobb rc kiadásunk, több mint egy millió hozzáadott (és kb. negyedmillió törölt) sorral. Ez üti az előző bajnokot (3.11-rc1), ami a Lustre staging fához való hozzáadása miatt volt hatalmas.

A legtöbb sor egy forrásból érkezett: túlnyomó többség az új, amd gpu regiszter leírásának a fejlécéhez tartozik. Valójában egyedül csak ezek a regiszter leíró fejlécek a teljes folt 41%-át teszik ki. A maradék az új amd gpu illesztőprogram maga, ami további 8%-ot jelent összesen, szóval abban a páratlan helyzetben vagyunk, hogy a sorok száma tekintetében egy illesztőprogram maga kiteszi a fél rc1-et.

Emellett a szokatlan anomália mellett minden más elég jól néz ki, főleg illesztőprogram és architektúra frissítések vannak. A Renesas H8/300 architektúra visszatért egy új, tisztított formában, szóval egy újabb architektúra (újra)támogatásával gazdagodtunk, ez azonban nem sok. A többséget az ARM adja (mögötte kicsit lemaradva az x86). Érdekességképp megemlíteném, hogy történt egy kis változtatás az alacsony szintű x86-ban: az x86 belépő kódjának újraszervezése és az FPU kezelés tisztítása történt. Ez elég szokatlan, mivel az alacsony szintű x86 kifejezetten stabil és ritkán látni benne ilyen nagy változásokat.

A „driver és architektúra” után kellemes mennyiségű fájlrendszer frissítés is történt, ideértve az AI-tól származó szimbolikus linkek kezelésével kapcsolatos alapvető változtatásokat és tisztításokat. Továbbá itt vannak a szokásos frissítések a különböző fájlrendszerekhez, hálózathoz, titkosításhoz, eszközökhöz, szóval teszteld!”

Linus