Megjelent a Linux 6.0-rc1

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.0 első kiadásra jelölt változatát:

„Eltelt két hét, és a beolvasztási ablak is bezárult.

Van egy ismert hiba, ami épp javítás alatt van, de biztos vagyok benne, hogy több is bujkál még, amelyek felfedéséhez csak több tesztelésre van szükség. Épp ez az rc1 lényege: az összes nagy változás beolvasztásra került, így most az a dolgunk, hogy rendbe tegyük a kódot és megoldjuk a problémákat.

A főverzió változás ellenére nincs semmi alapjaiban új dolog ebben a kiadásban. Már régen kerülöm azt az elképzelést, hogy a főverziószámok bármilyen jelentést is hordozzanak. Ennek a „hierarchikus” verziózásnak az egyetlen értelme, hogy a számokat könnyebb megjegyezni és egymástól megkülönböztetni. Ez az oka annak, hogy amikor 20 körülre érünk, akkor növelem eggyel a főverziószámot és nullázzam az alverziót.

A „nincs semmi alapjaiban új dolog ebben a kiadásban” természetesen nem azt jelenti, hogy kevés változásunk lenne. Van körülbelül 13,5 ezer kódváltozást hozó commit (és 800+ egyéb), így a 6.0 egy újabb, elég nagy kiadásnak tűnik.

Igazából abban reménykedtem, hogy megjelennek az első Rust infra kódok, illetve itt lesz a multi-gen LRU VM is, de egyik sem történt meg. Mindig van egy következő kiadás. De rengeteg folyamatos fejlesztés van mindenfele, így a „naplókivonat” túl hosszú így – ahogy az rc1 bejelentéseknél mindig – most is csak a „beolvasztási naplót” csatoltam. Ezekből biztosan hasznosak egy magasabb szintű áttekintéshez. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy az itt említett emberek csak azok a karbantartók, akiktől beolvasztottam és igazából, ha minden részletet megnézünk a gitben, akkor több mint 1700 fejlesztő járult hozzá ehhez a kiadáshoz.

Ez újra egy olyan kiadás, ahol nem érdemes túlságosan belefolyni a változásnaplóba, mert több, mint a fele egy újabb AMD GPU regiszter kód. A Habanalabs Gaudi2 fejlesztők is be akarnak kerülni ebbe a körbe, de még nem érték el azt a magas szintet, ami miatt híresek az AMD GPU srácok. De biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése.

Egyes teljesítmény eseményeket leíró JSON fájlokban feltűnnek azok is, akik a CPU-val foglalkoznak, de ezek a változások kifejezetten apróak az „asic_reg” automatikusan generált GPU és AI hardver definíciókhoz képest.

Szóval ne is figyelj ezekre a részekre, ha úgy döntesz, hogy magukat a változásokat kezded átnézni. Ha ezeket nézed, akkor a statisztika teljesen megszokottnak néz ki: A változások olyan 60%-a az illesztőprogramokat érinti (mindenféléket, de a hang, a GPU és a hálózat hangsúlyosak, de újra, mindenhol volt valami mozgás). A maradék változást pedig az architektúra, a fájlrendszer, az eszközkészlet és egyéb változások teszik ki.

A teljes változás (mindennel együtt, az AMD GPU hardver definíciók és a többieket is ideértve) pedig így néz ki:

13099 files changed, 1280295 insertions(+), 341210 deletions(-)

(13099 fájl változott, 1280295 új sor került be és 341210 sor lett törölve)

Csak azért mert kíváncsi lettem és megnéztem.

Még valami: Miután eldöntöttem, hogy az új kernel verziószáma 6.0 lesz, néhány kínai fejlesztő jelezte, hogy az „5.20” egy sokkal egészségesebb szám mint a híres nyugati „4.20”. Szóval, hívd csak nyugodtan Linux 5.20-nak, ha akarod, mivel a kernel verziószámai tényleg nem hordoznak semmilyen valós belső jelentést.

De bárminek is hívod, kérlek, teszteld, hogy sikerüljön mindent rendbe tenni a (remélhetőleg október eleji) stabil kiadásig.

   Linus”

Az eredeti bejelentés és a beolvasztási napló itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wgRFjPHV-Y_eKP9wQMLFDgG+dEUHiv5wC17OQHsG5z7BA@mail.gmail.com/T/#u