Megjelent a Linux 5.8-rc1

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.8 első kiadásra jelölt változatát:

„Nem gondoltam volna, hogy az 5.8 lesz minden idők egyik legnagyobb kiadása.

A commitok számát tekintve az -rc1 nagyjából akkora, mint az utóbbi idők legnagyobbja, a 4.9. Ugyan az 5.8-rc1 egy kicsit kevesebb commitot tartalmaz, mint a 4.9-rc1, ugyanakkor sokkal átfogóbb változások vannak benne.

A 4.9 azért volt nagy, mert akkor került beolvasztásra a greybus alrendszer, illetve a 4.8 fejlesztése a szokásosnál több rc kiadást kívánt meg, ami miatt több idő maradt a 4.9 újdonságaira. Az 5.8-ban nincsenek ilyen jellegű dolgok, egyszerűen csak sok az új fejlesztés.

Az új sorok számát tekintve is van olyan kernel kiadás, ami ennél nagyobb volt. Ebből a szemszögből vitathatatlanul a 4.12 az első, hiszen ebben volt – az AMD GPU illesztőprogramhoz íródott regiszter leíróknak hála – a legtöbb sor. Más kernelek egy adott alrendszer változásai miatt voltak nagyok (szintén a rengeteg AMD GPU-t érintő változás miatt tartozik ide a 4.2 is, de a 2.6.29 is sok új sort tartalmazott a rengeteg új, tesztelendő (staging) szekcióba került illesztőprogram miatt).

Szóval az 5.8 a legnagyobbak közé tartozik, mindazok ellenére, hogy nincs olyan része, ami a változások többségéért felelne. Ugyan akad egy jó nagy adag illesztőprogram (habanalabs és atomisp), aminek jelentős része van, de közel sem olyan egyoldalú ez mint a régebbi kiadások esetén.

Tényleg mindenhol történt fejlesztés: rengeteg munka jött a kernel alapvető részeihez, a fájlrendszerekhez, illetve nyilvánvalóan az illesztőprogramokhoz és a dokumentációhoz is.

Az 5.8-rc1 a legnagyobbakhoz tartozik, ha az új sorok számát és a commitok mennyiségét nézzük, ezen kívül jelentősen vezet a fájl változások számában. Újra, ez nem azért van így, mert valami egyszeri fa-szintű script változtatott valamit a forrásban (egyes kernelekben az SPDX licenc jelölés miatt igen sok fájl változott), hanem mert nagyon sok fejlesztői munka történt.

Az 5.8-as beolvasztási ablakban a kernel tárolóban lévő fájlok körülbelül 20%-a került módosításra. Ez kifejezetten nagy arány, és bár a változások egy része tényleg script által jött létre, a többség még mindig ugyanazt a mintát mutatja: az 5.8 egyszerűen rengeteg fejlesztést tartalmaz.

Más szavakkal: az 5.8 nagynak tűnik. Nagyon nagynak.

Csak számokban: több, mint 14 ezer non-merge commit (több, mint 15 ezer pedig merge commit), kb. 800 ezer új sor, és több mint 14 ezer fájl változott.

Érdemes megemlíteni, hogy a mérete ellenére, eddig legalábbis, nem tűnik problémás kiadásnak. Persze, ha csak szimplán a méretet nézzük, akkor ez a beolvasztási ablak kicsit stresszesebb volt mint szeretném, mivel szeretem, ha van pár nyugodt napom néhány beolvasztási kérelem részleteibe belemerülni. Manapság nem volt ilyen. Bár csak két olyan beolvasztási kérelem volt, amik részleteire tényleg kíváncsi voltam, szóval minden rendben van.

Ha tényleg csak a beolvasztási ablak méretét nézem, akkor (újra) elgondolkoztam azon, hogy bevezetem a mostani ajánlás helyett kötelezőnek, hogy az új funkciót hozó beolvasztási kérelmek csak a beolvasztási ablak első hetében jöhetnek (ennek megfelelően javítások pedig csak a másodikban). De őszintén szólva, a legtöbb beolvasztási kérelem már így érkezik. Nem, nem mindegyik, és igen, lehetnének némileg jobban szervezve, és néha lehet, hogy morgok valakire, de ha az egészet nézzük, akkor a dolgok teljesen rendben mentek a nagy méret ellenére is.

Híres utolsó szavak. Majd meglátjuk, hogy alakul a kiadás.

De legalábbis jelenleg az 5.8 egy igazán nagy kiadásnak tűnik, ugyanakkor nincs olyan érzésem, hogy ezzel bármiféle gond lenne.

Kopp-kopp.

Mint mindig, most is csatoltam a beolvasztás naplóját a naplókivonat helyett, mivel nyilvánvalóan a naplókivonat is nagyon nagy, nagyobb mint szokott.”

Eredeti bejelentés a beolvasztási naplóval együtt: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=whfuea587g8rh2DeLFFGYxiVuh-bzq22osJwz3q4SOfmA@mail.gmail.com