Megjelent a Linux 5.8

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.8 stabil kiadását.

„Az utolsó percig fontolgattam, hogy mégis csinálok egy rc8-at, de végül úgy döntöttem, hogy semmi értelme várni még egy hetet, amikor nem látok semmi fenyegetően nagy problémát.

Annak ellenére, hogy a beolvasztási ablak nagyon nagy volt, nem láttam semmi problémát a kiadásra jelölt változatokban. Persze, volt némi zavaró zaj a fejlécfájlok függőségei körül a héten, de ez nem újdonság, és még csak nem is az a fajta probléma, ami miatt álmatlan éjszakáim lennének.

Csak megerősíteni tudom, hogy milyen jó is lenne egy olyan eszköz, ami automatikusan megoldja a fejlécfájlok függőségének macerás problémáját. De ha az álmok lovak lennének... Talán egy nap lesz valamilyen SAT-megoldó a szimbólum függőségekhez, ami a különböző architektúrákat és konfigurációkat is képes lesz kezelni. Addig marad a fájdalmas kézi megoldás, ami időről-időre problémát okoz.

Mindegy is.

A buta fejlécfájlokon kívül az elmúlt hetet a hálózat frissítései határozták meg, amik a teljes változás feléért felelősek (Mellanox illesztőprogramok és öntesztek, amik kiemelendők, de mindenhol van valami apróság). Akad még egy nagyobb RCU javítás is.

A hálózaton kívül csak apróbb illesztőprogram változások vannak (nagyrészt gpu, rdma, hang és pinctrl), apróbb architektúra kód körüli zajok (arm, x86, powerpc). De minden változás igen apró.

Szóval, itt van a vadonatúj kernel. Menj vele egy kört a holnap nyíló beolvasztási ablak előtt."

Linus

Az eredeti bejelentés és a naplókivonat itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/20200802220243.GA20003@Gentoo/T/#mb8465ff6f8ebdb1e2348e6dc64150fd25c0512fa