Megjelent a Linux 5.18-rc1

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.18 első kiadásra jelölt változatát:

„Itt vagyunk két héttel később, és a beolvasztási ablak is bezárult.

A változásnapló nem túl hasznos, mivel ez is azon ritka kiadások egyike, ahol az AMD drm illesztőprogramba generált regiszter definíciók kerültek be, és ennek hála a változások túlnyomó többségét ezen DCN 3.1.x és MP 13.0.x regiszter definíciók teszik ki. Még csak rá se nézz, mert megvakulsz!

Még az Intel teljesítménymonitorhoz köthető változás, ami kifejezetten nagy (de még csak meg se közelíti az AMD GPU regiszter definíciókat).

Ha figyelmen kívül hagyjuk a fentieket, akkor a megszokott képet látjuk. A változások 60%-a illesztőprogram, amiből még így is a GPU-k vannak túlsúlyban, de már nem annyira, hogy elnyomják a többieket. A megszokott helyeken is történtek változások: hálózat, hang, média, scsi, pinctrl, clk stb.

A maradék elég szerteágazó. Dokumentáció és devicetree (ezeket talán az illesztőprogramokhoz kellene számolnom), architektúra frissítések (itt a változások legnagyobb része az nds32 eltávolítása, de itt vannak a megszokott x86, arm, arm64, powerpc, parisc, mips és riscv újdonságok is). Eszközkészlet frissítések (perf és önteszt) és persze itt vannak a fő kernel kód javítások is (fájlrendszer, mag, hálózat, VM).

Mint mindig, most is túl sok változás van ahhoz, hogy egyesével leírhassam, szóval csak a beolvasztási naplót csatoltam.

Valójában, ha csak a commitok számát nézzük, akkor ez volt az utóbbi idők egyik legnagyobb beolvasztási ablaka. De reméljük, hogy minden simán alakul ezzel a kiadással.

Biztosan így lesz.

Kérlek tesztelj,

Linus"

Az eredeti bejelentés és a beolvasztási napló itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wg6FWL1xjVyHx7DdjD2dHZETA5_=FqqW17Z19X-WTfWSg@mail.gmail.com/